Guvernul va adăuga 39 de molecule pe lista medicamentelor compensate

Guvernul va adăuga 39 de molecule pe lista medicamentelor compensate

Guvernul urmează să adauge în curând 39 de molecule pe lista medicamentelor compensate din România, destinate pacienţilor cu boli cardiace cronice, afecţiuni oncologice, hepatice, oftamologice, boli endocrine şi colagenoze majore.

Anunţul a fost făcut joi de preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Adela Cojan, în cadrul conferinţei  online "Votez pentru Sănătate: De ce avem nevoie de un parteneriat strategic pentru sănătate?".

"În curând vor fi introduse încă 39 de molecule noi, astfel încât pacienţii noştri să aibă acces la ultimele scheme terapeutice de care beneficiază şi asiguraţii din ţările dezvoltate ale lumii", a afirmat Adela Cojan.

La aceeaşi conferinţă, secretarul de stat Dragoş Garofil din Ministerul Sănătăţii a precizat că noile molecule ar putea fi introduse chiar în această săptămână prin hotărâre de guvern.

Un proiect de hotărâre de guvern prezentat în octombrie 2020 de 360medical.ro prevedea introducerea a doar 35 de molecule noi.

Proiectul propunea intrarea în vigoare în 2 etape: de la 1 noiembrie şi de la 1 ianuarie 2021. Dacă măsura intră în vigoare, ar fi a doua decizie de introducere de noi molecule din acest an, după cea din aprilie, când 31 de molecule pe lista medicamentelor compensate din România.

NOILE MOLECULE

Potrivit proiectului din octombrie, care a fost revizuit între timp, în sublista B (DCI-uri corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii în tratamentul ambulatoriu în regim de compensare 50% din preţul de referinţă), se introduc 2 tratamente:  combinaţii rosuvastatin + perindopril + indapamid şi combinaţii ezetimib + atorvastatin.

În sublista C (DCI-uri corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii în regim de compensare 100%), secţiunea C1 (pentru tratament ambulatoriu) se introduc 7 noi DCI-uri: combinaţii netupitant + palonosetron, isavuconazol, pancreatin, ixekizumab, guselkumab, certolizumab pegol şi risankizumab.

În sublista C secţiunea C2 (DCI-uri corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii incluşi în programele naţionale de sănătate cu scop curativ în tratamentul ambulatoriu şi spitalicesc) se introduc 26 noi DCI-uri: combinaţii dolutegravir + lamivudină, combinaţii dolutegravir + rilpivirină, combinaţii bictegravir + emtricitabina + tenofovir alafenamidă, doravirin, combinaţii doravirin + lamivudină + tenofovir disoproxil, combinaţii darunavir + cobicistat + emtricitabină + tenofovir alafenamidă, isavuconazol, tisagenlecleucel, pegaspargas, inotuzumab ozogamicină, abemaciclib, durvalumab, atezolizumab, lenalidomidă, irinotecan lipozomal, ruxolitinib, combinaţii dapagliflozină + metformină, efmoroctocog alfa, ivacaftor, colistimetat de sodiu, inhibitor de esterază C1 umană, caplacizumab, patisiran, agalzidază alfa, cerliponază alfa şi letermovir.

viewscnt