Marea Britanie este pe cale să devină prima ţară care elimină hepatita C, după un acord istoric pentru noi medicamente.
Peste 200 de copii din Anglia au fost vindecaţi de hepatita C, în cadrul unui program de tratament în premieră mondială în cadrul Serviciului naţional de sănătate (NHS) finanţat de stat, din Marea Britanie, care este pe cale să eradicheze această boală.
Hepatita C este un virus devastator care poate infecta ficatul. Netratat, acesta poate provoca leziuni care pun viaţa în pericol, inclusiv cancer hepatic.
Pe fondul îngrijorării globale cu privire la evoluţia acestei boli în ultimii ani, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a stabilit un obiectiv ambiţios de eradicare a virusului hepatitei C (HCV) la nivel global, până în 2030.
După lansarea unui program de pionierat pentru a depista şi a trata fiecare persoană afectată, Anglia este pe cale să devină prima ţară care face ca această boală să devină „istorie".
Astfel, hepatita C ar putea fi eliminată în Marea Britanie până în 2025, cred înalţii oficiali ai NHS.
Decesele cauzate de hepatita C au scăzut cu 35% de când NHS England a încheiat un acord de 1 miliard de lire sterline pentru a cumpăra medicamente antivirale pentru mii de pacienţi adulţi, în 2018.
Programul a fost extins pentru a include tratamentul pentru copii, iar peste 200 dintre aceştia, unii cu vârsta de doar trei ani, au fost vindecaţi de hepatita C.
Fiecare dintre ei a luat tablete antivirale o dată pe zi timp de opt sau 12 săptămâni.
După tratament, două teste de sânge negative au confirmat că sunt sănătoşi.
„Această etapă (a programului) în care 200 de copii au primit un tratament care ar putea salva vieţi este o realizare extraordinară pentru NHS, în timp ce continuăm să facem progrese în direcţia obiectivului de a elimina hepatita C în Anglia cu mult înainte de ţinta stabilită de OMS pentru 2030", a declarat profesorul Sir Stephen Powis, directorul medical al NHS England, pentru un cotidian britanic.
Potrivit acestuia, acordarea tratamentului cât mai devreme posibil copiilor îi poate vindeca de această boală devastatoare, împiedicându-i să dezvolte boli hepatice grave mai târziu în viaţă, precum cancerul hepatic legat de hepatita C.
Realizarea medicală este cu atât mai remarcabilă cu cât, până de curând, nu exista niciun tratament pentru această boală, iar depistarea copiilor afectaţi era practic imposibilă, întrucât Marea Britanie nu avea un program naţional de screening şi nici un program naţional de screening prenatal.
Asta face ca afecţiunea să fie dificil de diagnosticat, cu excepţia cazului în care, fie se ştie că mama are hepatita C, fie copilul se îmbolnăveşte mai târziu în viaţă şi afecţiunea este detectată, spun specialiştii.
În urma unei serii de progrese ştiinţifice din ultimele două decenii, hepatita C poate fi acum vindecată relativ rapid.
Dar, chiar şi odată cu apariţia unor medicamente eficiente, tratamentul s-a dovedit a fi mult prea costisitor pentru mulţi pacienţi din întreaga lume.
După ce NHS England a ajuns la un acord cu producătorii unei noi clase de medicamente, a reuşit să lanseze primul program la nivel mondial de identificare şi tratare a tuturor persoanelor cu hepatită C.
De la lansarea serviciului, a fost formată o echipă naţională de tratament NHS pentru a depista copiii din Anglia, lucrând laolaltă cu serviciile de sănătate locale, organizaţiile caritabile şi medicii de familie.
Odată identificaţi, copiii primesc tratament la nivel local şi sunt trataţi în termen de patru săptămâni.
Copiii cu virusul sunt infectaţi de obicei prin intermediul mamei lor în timpul naşterii, sau atunci când primesc imunizări sau alte tipuri de asistenţă medicală în străinătate.
Până acum, copiii bolnavi erau lăsaţi să înfrunte boala pe măsură ce creşteau, unii dintre ei decedând de tineri.
Familiile afectate au salutat eforturile NHS de eradicare a bolii, spunând că aceasta le va permite copiilor lor să trăiască „o viaţă normală şi fericită".
Potrivit unora dintre aceştia „noile medicamente care sunt folosite pentru a trata hepatita C sunt excelente, întrucât copii nu prezintă efecte secundare şi trebuie doar să ia o pastilă pe zi".
Rachel Halford, director executiv al Hepatitis C Trust, s-a declarat încântată că atât de mulţi copii cu hepatită C au fost depistaţi şi vindecaţi.
„Cu cât virusul este tratat mai repede, cu atât mai puţin impact va avea asupra sănătăţii mentale a copilului şi cu atât mai puţine daune va provoca ficatului", spune ea.
Potrivit acesteia, deşi se întîmplă rar ca unii copii să fie expuşi la hepatita C, ei se confruntă cu acelaşi risc ca orice adult dacă intră în contact cu sânge infectat.
Nu toţi copiii născuţi de o mamă care are boala o vor moşteni, a spus Halford, şi există şi alte modalităţi prin care oamenii se pot îmbolnăvi.
„O mică minoritate, aproximativ cinci din 100 de copii născuţi de mame care au hepatita C, vor contracta infecţia", a spus ea.
De asemenea, copiii pot contracta hepatita C dacă intră în contact cu sânge infectat în alte moduri, de exemplu dacă primesc tratament medical într-o ţară în care controlul infecţiilor este deficitar, a menţionat ea.
Adesea, hepatita C nu prezintă simptome vizibile până când ficatul nu este afectat în mod semnificativ, ceea ce înseamnă că multe persoane pot să aibă infecţia fără să ştie.
Simptomele pot include o stare asemănătoare gripei, senzaţie de oboseală permanentă, pierderea poftei de mâncare, dureri de stomac şi senzaţie şi stare de rău.
În aceste condiţii specialiştii recomandă mersul la medic pentru efectuarea unui test de hepatită C.