Cercetătorii de la Penn State College of Engineering au dezvoltat o tehnologie capabilă să localizeze cu precizie şi chiar să trateze cazurile de tromboză venoasă profundă (TVP).
Astfel, un studiu publicat recent în "Advanced Healthcare Materials" arată că echipa condusă de dr. Scott Medina, asistent la catedra de inginerie biomedicală a universităţii, a pornit de la constarea că metodele actuale de diagnosticare prin imagistică medicală au o acurateţe scăzută, din cauza rezoluţiei slabe, în identificarea precisă a potenţialelor zone de formare a cheagurilor şi în monitorizarea lor în timp real.
"Tromboza venoasă profundă înseamnă formarea de cheaguri în principal în picioare. Este o afecţiune ce poate pune viaţa în pericol, deoarece atunci când nu este tratată poate duce la trombembolism pulmonar (TEP), când cheagul ajunge la plămân şi blochează o arteră. Pentru a gestiona TVP şi a preveni aceste complicaţii periculoase este esenţial să detectăm rapid afecţiunea, să o monitorizăm şi să o tratăm", a afirmat dr. Medina, citat de sciencedaily.com.
Echipa condusă de dr. Medina lucrează din 2017 la o nouă abordare, bazată pe nişte particule numite nanopeptizomi (NPeps). Acestea conţin un înveliş în jurul unei picături de ulei ce conţine fluor, o substanţă similară teflonului lichid.
Suprafaţa învelişului conţine o moleculă care detectează şi se ataşează de o proteină de la suprafaţa trombocitelor activate, o componentă celulară-cheie a cheagurilor.
"Particulele se leagă de suprafaţa cheagului, apoi folosim ultrasunete care transfirmă picătura lichidă din NPeps într-un gaz ce formează o bulă sub înveliş. Aceasta oferă o substanţă de contrast excelentă pentru imagistică, deoarece bulele apar exact unde se află cheagul", a menţionat dr. Medina.
În timp ce testau noua tehnologie, cercetătorii au observat că NPeps nu doar permite localizarea cheagurilor, dar atunci când sunt introduse împreună cu enzima folosită pentru formarea de cheaguri în laborator, limitează semnificativ chiar formarea cheagurilor.
Echipa de cercetare a demarat noi studii pentru a investiga în ce mod particulele NPeps inhibă formarea de cheaguri şi cum poate fi controlată mai bine acţiunea particulelor.