Ministerul Sănătăţii a finalizat procedura de achiziţie pentru 22 de medicamente pentru tuberculoză, a anunţat joi secretarul de stat Adriana Pistol, într-o conferinţă de presă organizată de Institutul "Marius Nasta".
România se numără printre statele europene cu incidenţă ridicată a tuberculozei.
"Cred că tot ce s-a făcut în ultimii ani este foarte vizibil, în sensul că, în mod evident şi pe date concrete, progrese semnificative au fost înregistrate în controlul tuberculozei. Totuşi, România mai are multe de făcut. Încă este printre cele 18 ţări prioritare pentru stoparea tuberculozei în regiunea europeană a OMS şi este pe primul loc în Uniunea Europeană", a afirmat Adriana Pistol, citată de Agerpres.
"În prezent, Ministerul Sănătăţii a finalizat deja o procedură de achiziţie pentru un număr de 22 de medicamente antituberculoase acordate bolnavilor prin intermediul acestui program de sănătate publică, inclusiv pentru tuberculoza multidrog-rezistentă", a completat secretarul de stat.
Autorităţile au elaborat o strategie pentru controlul tuberculozei până în 2030, care se află în procesul de avizare şi aprobare.
Ministerul Sănătăţii a derulat în ultimii ani un proiect-pilot de îngrijire în ambulatoriu a pacienţilor cu tuberculoză, în Bucureşti şi în 3 judeţe din ţară (Botoşani, Ialomiţa şi Maramureş).
Proiectul este finanţat de către Fondul Global de luptă împotriva HIV/SIDA, tuberculozei şi malariei şi a fost implementat de Ministerul Sănătăţii în perioada 1 octombrie 2018 – 31 decembrie 2021.
În acest an, proiectul va fi extins şi va fi derulat şi în judeţul Mehedinţi.
Anterior, Ministerul Sănătăţii a introdus o indemnizaţie de hrană de 16 lei pe zi pentru pacienţii adulţi cu tuberculoză trataţi în ambulatoriu, în scopul asigurării aderenţei la tratament a pacientului.