Noi indicii despre motivul pentru care unii oameni elimină infecţia HIV fără medicamente

Noi indicii despre motivul pentru care unii oameni elimină infecţia HIV fără medicamente

Unii pacienţi cu HIV (virusul imunodeficienţei umane) reuşesc în mod natural să ţină virusul complet sub control fără niciun ajutor medicamentos, un fenomen care i-a intrigat pe oamenii de ştiinţă timp de decenii. O nouă cercetare pare să identifice cel puţin un motiv: o versiune anormal de puternică a unei celule albe din sânge care luptă împotriva infecţiei, numită celulă T CD8+.

Celula T CD8+ este un tip de celulă albă, o caracteristică normală a sistemului imunitar al organismului uman. Celulele T se adună de obicei în ganglionii limfatici ai unui pacient infectat cu HIV.

Dar în rândul „controlorilor spontani" - persoane care au capacitatea rară de a încolţi automat HIV şi de a-l împiedica să declanşeze boala - cercetătorii au descoperit că celulele T CD8+ par să fie mult mai pricepute în identificarea şi stoparea HIV.

„Aproximativ una din 300 de persoane este capabilă să controleze HIV fără a avea nevoie de medicamente", a remarcat autorul studiului, dr. Bruce Walker, director al Institutului Ragon al MGH, MIT şi Harvard, un centru de cercetare a sistemului imunitar din Cambridge, Statele Unite.

Se pare că „răspunsul celulelor T CD8+ este cel care realizează acest control", a explicat dr. Walker, care este, de asemenea, cercetător la Institutul Medical Howard Hughes şi profesor de medicină la facultatea de medicină a universităţii Harvard.

Pentru a obţine informaţii, echipa de studiu a analizat probe de sânge şi celule T de la şapte pacienţi sănătoşi care nu erau infectaţi cu virusul care provoacă SIDA (sindromul imunodeficientei umane dobandite), 19 controlori spontani şi 17 pacienţi cu HIV tipic a căror încărcătură virală era controlată cu terapie antiretrovirală (ART).

Terapia antiretrovirală a schimbat dramatic peisajul HIV, suprimând activitatea virală şi oferind pacienţilor şansa de a avea o speranţă de viaţă aproape normală, dar nu este lipsită de efecte secundare.

Analiza, a spus dr. Walker, a arătat că în rândul controlorilor spontani, celulele T CD8+ „sunt abundente şi foarte funcţionale".

În rândul pacienţilor cu HIV care urmează un tratament antiretroviral, „acestea sunt mai puţin numeroase şi mai puţin funcţionale", a clarificat medicul.

Concluzia, a adăugat el, este că, în cazul controlorilor spontani, aceste celule T „ţin la distanţă HIV, împiedicându-l să facă rău".

Pe viitor, oamenii de ştiinţă şi-au propus să exploateze cumva puterea specială anti-HIV exercitată de aceste celule T pentru a induce tipul de imunitate pe care l-au văzut la controlorii spontani, la persoanele cu boală progresivă.

Acesta este însă un obiectiv greu de atins, a avertizat dr. Michael Horberg, director al departamentului HIV/SIDA şi boli cu transmitere sexuală de la Institutul de îngrijire permanentă Kaiser, din Rockville.

„În cei aproape 35 de ani de îngrijire clinică a HIV, am văzut doar câţiva pacienţi care îndeplinesc criteriile", adică HIV-pozitivi, dar cu un status viral „în concordanţă cu cel al unei persoane neexpuse la HIV", a precizat el.

„Şi întotdeauna este un pic de neîncredere la început", a spus Horberg, care nu a făcut parte din echipa de studiu a doctorului Walker.

„Atunci când un medic cu expertiză în HIV stabileşte că unul dintre pacienţii săi se califică ca atare, adesea căutăm programe de cercetare care încearcă să adune o cohortă de astfel de pacienţi pentru studii suplimentare".

Scopul cercetătorilor a fost întotdeauna acela de a afla mai multe despre imunitatea anti-HIV şi, eventual, de a folosi aceste informaţii pentru a dezvolta terapii pentru a preveni sau controla virusul.

„Acest studiu, printre altele, sugerează cu siguranţă că ar trebui să studiem acest lucru în continuare şi să extindem aplicaţiile sale la alte boli infecţioase/pandemice existente şi viitoare", a spus ea.

Studiul a fost publicat în ediţia din 19 mai a revistei Science Immunology.

viewscnt