O echipă de cercetători de la Centrul pentru Cancer al Universităţii Colorado a identificat o nouă abordare în dezvoltarea unui tratament pentru cancerul de sân lobular invaziv.
Cancerul de sân este cea mai frecventă cauză de deces provocat de cancer în rândul femeilor şi apare cel mai adesea la femeile aflate după menopauză cu vârsta peste 50 de ani.
Cancerul de sân invaziv este denumirea dată cancerului care s-a extins dincolo de ducte (cancer de
sân ductal invaziv) sau de lobuli (cancer de sân lobular invaziv). Pentru aceste tipuri de cancer se folosesc terapii hormonale, însă pacientele cu cancer de sân lobular invaziv au mai des recurenţă a bolii şi metestaze la câţiva ani după tratamentul iniţial.
Pentru a identifica cauza riscurilor mai mari pe termen lung înregistrate la pacientele cu cancer de sân lobular, echipa condusă de dr. Matthew Sikora de la Universitatea Colrado a început să studieze rolul proteinei MDC1 în celulele din tumori.
Această proteină este în mod normal implicată în repararea ADN-ului, însă în cancerul de sân lobular are o nouă funcţie, legată de activitatea receptorului pentru estrogen.
Într-un studiu publicat recent în "Molecular Cancer Research", echipa condusă de dr. Sikora a menţionat că a analizat efectul tratamentului cu tamoxifen în cazul cancerului de sân lobular.
Cercetătorii au descoperit că, în cazul cancerului de sân lobular, proteina MDC1 ajută celulele canceroase să folosească tamoxifen ca un estrogen slab, ceea ce permite tumorilor să crească în continuare, chiar dacă într-un ritm mai scăzut. Astfel, proteina MDC1 conferă tumorilor rezistenţă la tamoxifen.
Echipa a demarat noi studii, în care analizează interacţiunea proteinei MDC1 cu alte proteine din organism în cazul cancerului de sân lobular.
Scopul este identificarea unor tratamente care să oprească creşterea tumorilor în această formă de cancer.
Cu o finanţare primită pentru următorii 5 ani de la Societatea Americană a Cancerului, echipa condusă de dr. Sikora explorează acum modul în care rolul proteinei MDC1 se schimbă la pacientele cu cancer de sân lobular şi ce vulnerabilităţi există care ar putea duce la dezvoltarea de noi tratamente.
"Pentru o pacientă cu cancer de sân lobular, ideea este să identifică,, analizând semnătura expresiei genice, în ce mod acest parteneriat între proteina MDC1 şi receptorul pentru estrogen este activ în tumori. Acesta este obiectivul pe termen lung", a explicat dsr. Sikora, citat de sciencedaily.com.