O nouă tehnologie, realizată în urma unor studii care au identificat frecvenţe radio specifice pentru mai multe tipuri de cancer, creşte eficacitatea ablaţiei prin radiofrecvenţă la pacienţii cu carcinom hepatocelular, îmbunătăţind supravieţuirea acestora, arată un studiu realizat de cercetători de la Şcoala de Medicină Wake Forest din Winston-Salem, statul american Carolina de Nord.
Studiul, publicat recent în "4Open", arată că cercetătorii au folosit TheraBionic P1, un echipament de ultimă generaţie care transmite câmpuri de radiofrecvenţă modulate în amplitudine (AM RF EMF) programate specific pentru carcinomul hepatocelular.
"Carcinomul hepatocelular reprezintă circa 90% dintre cancerele de ficat, iar ratele actuale de supravieţuire sunt cuprinse între 6 şi 20 de luni. Există opţiuni limitate de tratament pentru pacienţii cu această formă de cancer", a explicat prof. Boris Pasche, director al Centrului pentru Cancer al Wake Forest, citat de sciencedaily.com.
În studii anterioare, prof. Pasche, împreună cu cercetătorul Alexandre Barbault, au descoperit frecvenţe radio specifice pentru 15 tipuri de cancer şi au contribuit la dezvoltarea noului echipament.
Spre deosebire de alte echipamente folosite în ablaţia cu prin radiofrecvenţă, TheraBionic P1 emite unde de radiofrecvenţă printr-o antenă plasată pe limba pacientului în timpul tratamentului. Terapia trebuie administrată de trei ori pe zi şi constă în transmiterea de câmpuri de radiofrcvenţă prin corpul pacientului.
Studiul a inclus 19 pacienţi cu carcinom hepatocelular în stadiu avansat, iar grupul de control a inclus 41 de pacienţi cu aceeaşi afecţiune care au primit terapie standard într-un studiu clinic de faza a II-a.
Rezultatele studiului au arătat o îmbunătăţire a ratei de supravieţuire la peste 30% dintre pacienţii trataţi cu noua tehnologie, cu prezervarea funcţiilor ficatului.
Mai mult, niciun pacient nu a fost nevoit să oprească tratamentul cu radiofrecvenţă din cauza unor reacţii adverse.
Cercetătorii au demarat deja două noi studii clinice mai ample pentru a testa noua tehnologie. În primul sunt testate eficacitatea şi siguranţa noii terapii în combinaţie cu regorafenib, medicament folosit în chimioterapie. Al doilea studiu este randomizat, dublu-orb, şi testează siguranţa şi eficacitatea terapiei ca tratament de linia a III-a pentru carcinom hepatocelular în stadiu avansat.