Impactul pandemiei de Covid-19 asupra sănătăţii mintale va fi extins şi pe termen lung, a avertizat joi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).
"Toată lumea este afectată, într-un fel sau în altul", a precizat OMS, într-un comunicat transmis la debutul unei reuniuni de două zile desfăşurată la Atena.
Astfel, anxietatea privind transmiterea virusului şi impactul psihologic al carantinei şi autoizolării contribuie la o adevărată criză a sănătăţii mintale, împreună cu stresul privind locul de muncă, îngrijorările legate de situaţia financiară şi alienarea socială.
"Imactul pandemiei asupra sănătăţii mintale va fi extins şi pe termen lung", a precizat OMS.
Directorul pentru Europa al OMS, Hans Kluge, consideră că sănătatea mintală trebuie considerată un drept fundamental al omului şi a subliniat că pandemia a dus la pierderea a peste 4 milioane de viaţi, a afectat calitatea vieţii, a forţat familii şi comunităţi să trăiească separat şi a falimentat multe afaceri.
OMS a făcut un apel pentru îmbunătăţirea serviciilor legate de sănătatea mintală şi pentru creşterea accesului la aceste servicii, inclusiv prin folosirea tehnologiei.