OMS: Peste 80% dintre adolescenţii din lume nu fac destulă activitate fizică, având riscuri mai mari de a dezvolta obezitate şi boli cardiovasculare

OMS: Peste 80% dintre adolescenţii din lume nu fac destulă activitate fizică, având riscuri mai mari de a dezvolta obezitate şi boli cardiovasculare

Cei mai mulţi adolescenţi din întreaga lume îşi pun în pericol sănătatea deoarece nu fac destulă activitate fizică, ceea ce sporeşte riscurile de obezitate şi de boli cardiovasculare, arată un studiu realizat de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

Studiul, care a analizat date privind 1,6 milioane de adolescenţi din 146 de state ale lumii, arată că peste 80% dintre adolescenţii cu vârsta între 11 şi 17 ani nu ating recomandarea OMS de a face cel puţin o oră de activitate fizică pe zi.

“Patru din cinci adolescenţi nu se bucură de beneficiile sociale, fizice şi de sănătate mintală generate de activitatea fizică regulată”, a declarat Fiona Bull, specialist în sănătate şi coautor al studiului, citată de Reuters.

Specialiştii consideră că este nevoie ca decidenţii din întreaga lume să acţioneze cât mai repede pentru a stimula activitatea fizică, ceea ce ar aduce beneficii majore pentru sănătatea tinerelor generaţii.

Pe plan mondial, fetele fac mai puţină activitate fizică decât băieţii – circa 85% dintre fete şi 78% dintre băieţi nu fac destulă activitate fizică, arată studiul.

Autorii studiului au analizat adolescenţi care au frecventat şcoala între 2001 şi 2016 şi au remarcat că nu s-a înregistrat nicio îmbunătăţire a situaţiei în perioada respectivă.

Una dintre explicaţiile ratei înalte de sedentarism ar putea fi extinderea rapidă a tehnologiei digitale din ultimele două decenii, ceea ce îi face pe tineri să petreacă mult timp pe telefon, tablete sau computere.

“Trăim această revoluţie electronică care pare să fi schimbat obişnuinţele de mişcare ale adolescenţilor şi îi încurajează să stea mai mult, să fie mai puţin activi, să conducă maşina mai mult şi să meargă pe jos mai puţin”, a explicat Fiona Bull.

Totuşi, există diferenţe semnificative între ţări: 66% dintre adolescenţii din Bangladesh nu fac suficientă mişcare, în timp ce 94% dintre adolescenţii din Coreea de Sud au o activitate fizică insuficientă.

În SUA, în ciuda unui program naţional care încurajează activitatea fizică începând din 2010, rata obezităţii în rândul adolescenţilor este în creştere, iar rata de inactivitate este de 81% în rândul fetelor şi de 64% în rândul băieţilor.

viewscnt