Grupurile farmaceutice Pfizer, BioNTech şi Moderna, primele care au obţinut autorizaţie pentru vaccinurile împotriva Covid-19 pe care le-au dezvoltat, au început să îşi testeze vaccinurile împotriva noii variante a virusului SARS-CoV-2 identificate în Marea Britanie.
Noua variantă, numită provizoriu “VUI-202012/01”, a fost generată de cel puţin 9 mutaţii care fac virusul cu 70% mai contagios şi infectează mai uşor şi copiii faţă de variantele anterioare.
Marţi, directorul general al companiei biofarmaceutice germane BioNTech, Ugur Sahin (care a dezvoltat vaccinul împotriva Covid-19 în parteneriat cu grupul american Pfizer), a anunţat că este nevoie de două săptămâni pentru a afla dacă vaccinul actual este eficace şi împotriva noii variante a virusului.
El a dat asigurări că societatea pe care o conduce are nevoie de şase săptămâni pentru a obţine un nou vaccin, în cazul în care s-ar dovedi că cel actual nu este eficace.
Compania Moderna, a doua companie care a obţinut autorizaţie de punere pe piaţă pentru un vaccin împotriva covid-19, se aşteaptă ca vaccinul să protejeze şi împotriva noii variante. Între timp, compania testează dacă vaccinul actual protejează şi împotriva noii variante a virusului.
Companiile sunt, totuşi, optimiste că testele vor demonstra eficacitatea vaccinurilor şi împotriva noii variante a virusului.
"Din punct de vedere ştiinţific, este foarte probabil ca răspunsul imunitar generat de acest vaccin să aibă impact şi asupra noii variante a virusului", a afirmat Ugur Sahin, citat de Reuters.
"Vaccinul conţine peste 1.270 de aminoacizi şi doar 9 dintre ei s-au schimbat (în noua variantă a virusului). Acest lucru înseamnă că 99% dintre proteine sunt aceleaşi", a completat managerul.
Şi compania germană CureVac, care are un vaccin împotriva Covid-19 în fază avasantă de testare în studiile clinice, se aşteaptă ca vaccinul actual să fie eficace şi împotriva noii varainte a virusului SARS-CoV-2.
Toate cele 3 vaccinuri - ale Pfizer/BioNTech, Moderna şi CureVac - au fost dezvoltate folosind tehnologia mARN – care foloseşte material genetic al virusului, sau ARN mesager, pentru a declanşa reacţia sistemului imunitar.