O proteină prezentă în celulele tumorale poate fi ţintită pentru a dezvolta tratamente mai multe tipuri agresive de cancer, precum tumorile cerebrale, pancreatice sau din piele, arată un nou studiu realizat de cercetători britanici şi americani şi publicat recent în "Molecular Cell".
Potrivit studiului, cercetătorii au identificat o proteină modificatoare de ARN numită METTL1, care are un rol-cheie în transformarea ţesutului normal în celule canceroase.
Cercetătorii de la Institutul Wellcome Sanger, Universitatea Cambridge şi Universitatea Harvard au oferit dovezi, pe baza studiilor realizate în laborator, că inhibarea proteinei METTL1 distruge celulele canceroase, fără a afecta celulele sănătătoase.
Astfel, dezvoltarea de tratamente care ţintesc proteina METTL1 are potenţialul de a oferi noi opţiuni terapeutice pacienţilor care suferă de mai multe tipuri agresive de cancer.
Proteinele modificatoare de ARN din familia METTL sunt implicate puternic în replicarea celulelor şi au fost identificate în concentraţii ridicate în cancerul pancreatic, cerebral sau de piele, fiind asociate cu perspective mai slabe de evoluţie a pacienţilor.
Rolul proteinei METTL1 şi a genei care o controlează a fost identificat de o echipă condusă de dr. Konstantinos Tzelepis de la Universitatea Cambridge, folosind tehnologia de editare genetică CRISPR-Cas9 pentru a căuta puncte vulnerabile ale celulelor canceroase.
Ulterior, cercetătorii au putut demonstra că o mutaţie la nivelul genei METTL1 are ca efect producerea unei cantităţi mai mari de proteine METTL1, efectul fiind replicarea mai rapidă a celulelor organismului şi transformarea acestora în celule canceroase - şi formarea de tumori foarte agresive.
În studiile realizate în laborator şi pe şoareci, cercetătorii au inhibat proteina METTL1 prin eliminarea genei care o controlează, iar efectul a fost oprirea creşterii tumorii fără a afecta celulele sănătoase.
Potrivit cercetătorilor, ţintirea proteinei METTL1 reprezintă o metodă promiţătoare pentru dezvoltarea de noi tratamente eficace în combaterea acestor forme agresive de cancer.