Academia de Studii Economice (ASE) din Bucureşti va realiza un amplu proiect de cercetare privind valoarea socio-economică a tratării cancerului în România şi prima analiză a impactului unui pachet integrat de intervenţii pentru controlul cancerului, de la prevenţie şi screening până la tratament.
A doua direcţie de cercetare este dată de analiza celor mai recente provocări în ceea ce priveşte tratamentul cancerului în contextul pandemiei Covid-19.
"În contextul în care costurile indirecte extrem de ridicate ale cancerului cresc povara bolii atât asupra societăţii, economiei, cât şi asupra indivizilor, proiectul îşi propune să dezvolte o fişă completă a costurilor indirecte ale cancerului în România, arătând magnitudinea poverii bolii şi impactul indirect asupra productivităţii muncii şi economiei", se arată într-un comunicat transmis 360medical.ro.
În acelaşi timp, proiectul de cercetare vine să analizeze impactul investiţiilor într-un pachet integrat de servicii medicale pentru controlul cancerului asupra sistemului de sănătate, precum şi beneficiile sociale şi economice.
“Demarăm prin intermediul acestui proiect prima analiză de impact a investiţiilor în controlul cancerului pe care o vom înainta autorităţilor publice din domeniul sănătăţii. Aproape jumătate de milion de români se află în evidenţa cabinetelor de oncologie la nivel naţional, iar impactul cancerului poate fi analizat prin prisma costurilor economice (atât directe, cât şi indirecte), a stresului emoţional al pacienţilor şi rudelor, a efectelor secundare sociale şi psihologice”, a declarat rectorul ASE, Prof. Univ. Dr. Nicolae Istudor, citat în comunicat.
"Costurile ample asociate bolii includ costurile indirecte, cu impact negativ asupra economiei naţionale şi sunt compuse din scăderea productivităţii datorată pierderilor de venituri pe piaţa muncii a pacienţilor cu cancer, bazate pe trei motive diferite: mortalitate, absenţa temporară de la locul de muncă din cauza tratamentului sau a bolii şi întreruperea permanentă a muncii"m a completat rectorul ASE.
Pacienţii cu cancer au, în medie, de trei ori mai puţine şanse de a participa pe piaţa muncii cu normă întreagă, potrivit specialiştilor.
Proiectul va presupune şi dezvoltarea unui set de recomandări de politici publice bazate pe progresele non-clinice în ceea ce priveşte tratarea cancerului în România, trecând în revistă diferitele opţiuni de politici de sănătate pentru gestionarea acestei afecţiuni.
Rezultatele acestei evaluări vor fi diseminate pe scară cât mai largă, pentru a spori gradul de conştientizare şi a sprijini în continuare fundamentarea politicilor publice bazate pe dovezi.
România se situează printre ţările europene cu cele mai mici costuri de îngrijire a sănătăţii (costuri directe) pentru cancer pe persoană: 20 de euro pe persoană, comparativ cu Luxemburg, care alocă 184 de euro pe persoană.
Ca şi în alte ţări, costurile indirecte asociate cancerului sunt mai mari decât costurile directe. În ciuda faptului ca asigurările de sănătate din sistemul public care acoperă diagnosticul, tratamentul şi urmărirea cancerului, pacienţii cu cancer se confruntă cu diverse obstacole de organizare şi funcţionare a serviciilor specifice necesare dar şi bariere socio-economice.
România se remarcă prin lipsa programelor naţionale de screening eficace şi nivelul slab de informare a populaţiei în ceea ce priveşte factorii de risc şi accesul la screening, ce se traduc într-un diagnostic tardiv, la care se adaugă liste lungi de aşteptare pentru investigaţii critice precum PET-CT şi RMN - uneori de săptămâni sau luni, lipsa facilităţilor de terapie de sprijin, ceea ce înseamnă că pacienţii călătoresc uneori până la 12 ore pentru a ajunge la un centru pentru a-şi îngriji boala oncolgică.
Echipa proiectului este alcătuită din Clara Volintiru, dr. (ASE) (co-PI), profesorul Rodica Zaharia (ASE) (co-PI), George Ştefan, dr. (ASE) şi Marius Geantă, MD (Centrul pentru Inovaţie în Medicină).
Cancerul reprezintă a doua cauză de deces în România, după bolile cardiovasculare. Numărul cazurilor noi de cancer depistate anual în perioada 2009-2018 a crescut de la 60.693, în 2009, la 61.780 în 2018.
Incidenţa cazurilor de cancer va variat, în aceeaşi perioadă, între 298 la 100.000 de locuitori şi 317,3 la 100.000 locuitori. În ceea ce priveşte prevalenţa, numărul total al cazurilor de cancer a crescut de la 402.328 în 2009 la 490.655 în 2018.
Cancerul pulmonar este cea mai frecventă cauză de mortalitate prin cancer, rata standardizată crescând cu 15% între 2000 şi 2014. Este urmat de cancerul de colon, cancer de sân, cancer hepatic.
Acest proiect este susţinut prin Programul Global de Granturi al MSD privind politicile de sănătate în domeniul cancerului şi va primi o finanţare în valoare de 50.000 de dolari.