Primul studiu amplu realizat în China asupra coronavirusului arată o rată de deces de 2,3%; risc mai mare pentru persoanele vârstnice şi bărbaţi

Primul studiu amplu realizat în China asupra coronavirusului arată o rată de deces de 2,3%; risc mai mare pentru persoanele vârstnice şi bărbaţi

Autorităţile din domeniul Sănătăţii din China au publicat primul studiu amplu privind coronavirusul realizat până acum, care analizează peste 44.000 de cazuri de persoane infectate cu Covid-19. Studiul, realizat de Centrul Chinez pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor, arată că peste 80% din cazurile de infecţie au fost moderate şi că riscul de deces este ridicat mai ales în cazul persoanelor în vârstă.

DATELE STUDIULUI

Pe baza cazurilor raportate până în 11 februarie, dată până la care erau confirmate 44.672 de persoane infectate, rata de deces golobală a fost de 2,3%.

Totuşi, există diferenţe mari între provincia Hubei, epicentrul epidemiei, unde rata de deces a fost de 2,9%, şi restul Chinei, în care rata de deces a fost mult mai mică, de doar 0,4%.

Diferenţe semnificative s-au înregistrat şi în funcţie de vârstă, rata de deces crescând treptat odată cu grupa de vârstă: mult sub 1% în grupa până la 49 de ani inclusiv, puţin peste 1% în grupa 50-59 ani, peste 3% în grupa 60-69 ani, 8% în grupa 70-79 ani şi aproape 15% în grupa de peste 80 de ani.

De asemenea, rata de deces în cazul bărbaţilor infectaţi a fost de 2,8%, semnificativ mai mare decât în cazul femeilor (1,7%).

Riscuri mai mari de deces au fot înregistrate şi cazul persoanelor cu anumite afecţiuni, în special cu boli cardiovasculare, diabet, boli respiratorii şi hipertensiune.

Din numărul total de persoane analizate, 80,9% erau cazuri moderate de infecţie, 13,8% cazuri severe şi doar 4,7% cazuri critice.

Studiul mai arată că 3.019 membri ai personalului medical din China au fost infectaţi, din care 1.716 reprezintă cazuri confirmate, iar restul cazuri suspectate. Dintre aceştia, 5 membri ai personalului medical au decedat până în data de 11 februarie, ceea ce reprezintă o rată scăzută (sub 0,2%).

Potrivit studiului, curba epidemiologică a atins un vârf în perioada 23-26 ianuarie, după care a înregistrat o tendinţă de declin până în 11 februarie.

Datele au fost publicate luni în Jurnalul Chinez de Epidemiologie.

viewscnt