Pentru tratarea pacienţilor infectaţi cu coronavirusul SARS-CoV-2, care provoacă boala Covid-19, există în prezent medicaţie care a fost "împrumutată" de la programul pentru HIV, a declarat joi prof. univ. dr. Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului Naţional de Boli Infecţioase ”Prof. Dr. Matei Balş”.
"Avem în momentul de faţă şi medicaţie, pe care am împrumutat-o de la programul de HIV, pentru a putea să susţinem dacă vom avea probleme cu astfel de pacienţi terapeutici şi speranţa altor medicamente care vor veni cât de curând", a afirmat prof. univ. dr. Adrian Streinu-Cercel, într-o conferinţă de presă.
Managerul a prezentat mai multe detalii legate de bărbatul din judeţul Gorj confirmat cu coronavirus, care se află în prezent internat la Institutul "Matei Balş".
"Avem de a face cu un părtător de coronavirus. Evident că va rămâne la Balş pe toată perioada cât prezintă acest virus. Va fi testat în mod regulat şi când se va negativa - avem 2 teste negative consecutive - va fi lăsat la domiciliu. Sperăm să nu dezvolte altceva decât are în momentul de faţă", a menţionat profesorul.
Managerul a dat asigurări că Institutul Matei Balş are experienţă în combaterea acestei ameninţări "de pe timpul SARS-ului şi MERS-ului".
"Ştim cu toţii cum să abordăm astfel de pacienţi şi din punct de vedere al mijloacelor de protecţie pentru persoanalul medical, dar mai ales din punct de vedere al abordării potenţialului pacient strict medical", a mai spus Adrian Streinu-Cercel.
În prezent nu există niciun tratament aprobat pentru Covid-19, considerat o ameninţare la adresa sănătăţii pe plan mondial, însp mai multe medicamente au înregistrat rezultate promiţătoare pentru tratarea pacienţilor.
Potrivit unui oficial al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), medicamentul experimental remdesivir, dezvoltat de compania americană Gilead şi neaprobat încă de nicio autoritate de reglementare, are cel mai mare potenţial pentru tratamentul Covid-19.
La începutul lunii februarie, autorităţile din China au demarat un studiu clinic privind remdesivir, în care testează eficienţa medicamentului în tratamentul infecţiei provocate de noul coronavirus. Rezultatele studiului ar putea fi prezentate în următoarele săptămâni.
Medicamentul a fost deja testat pe un pacient cu coronavirus din SUA, iar rezultatele au fost promiţătoare.
Medicamentele neaprobate sunt uneori utilizate sau testate în situaţii de urgenţă, atunci când autorităţile medicale consideră că tratamentul ar putea ajuta pacienţii care nu dispun de opţiuni terapeutice.