Studiu: Doar 3% dintre pacienţii cu boli reumatice din România au întrerupt tratamentul în timpul pandemiei

Studiu: Doar 3% dintre pacienţii cu boli reumatice din România au întrerupt tratamentul în timpul pandemiei

Doar 3% dintre pacienţii cu boli reumatice din România au întrerupt tratamentul în timpul pandemiei de Covid-19, arată un studiu realizat de Liga Română Contra Reumatismului şi Societatea Română de Reumatologie cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Artritelor.

Studiul a implicat 72 de pacienţi cu boli reumatice care au venit la vizită la medicul reumatolog în luna octombrie.  Dintre aceştia, 56% sunt pacienţi cu vârsta peste 55 de ani, cei mai mulţi având poliartrită reumatoidă (63%) sau spondilită anchilozantă (19%).

Bolile reumatice şi musculo-scheletice afectează persoane de toate vârstele şi includ peste 200 de afecţiuni, printre care poliartrita reumatoidă, spondilita anchilozantă, artroza, artropatia psoriazică, fibromialgia, lupusul şi guta.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), aceste afecţiuni sunt principala cauză de dizabilitate la nivel mondial şi ţin departe de muncă aproximativ 1 milion de europeni şi alte milioane de persoane la nivel mondial, generând costuri substanţiale pentru companii şi societate.

Peste 120 de milioane de oameni (unul din patru cetăţeni) din Uniunea Europeană suferă de boli reumatice şi musculo-scheletice - mai multe persoane decât în orice alt grup de boli. În România, peste 600.000 de persoane (3% din populaţie) suferă de boli reumatice de tip inflamator, acestea afectând într-o măsură importantă populaţia activă, tineri şi chiar copii.

"Afecţiunile reumatismale reprezintă una dintre cele mai importante provocări în domeniu sănătăţii publice, având în vedere povara enormă pentru pacienţi şi pentru sistemele de sănătate. Acestea sunt argumente pentru necesitatea prioritizării lor în politicile de sănătate publică", a declarat conf. univ. dr. Diana-Loreta Păun, consilier prezidenţial pentru Sănătate, citată în comunicat.

Potrivit studiului, 78% dintre respondenţi cred că SARS-CoV-2 se transmite de la persoană la persoană, iar 72% spun că le este teamă să nu se infecteze cu acest virus. Cu toate acestea, doar 22% cred că boala lor reumatică inflamatorie poate predispune la Covid-19.

De asemenea, 41% dintre pacienţi nu se tem că tratamentul imunomodulator poate predispune la infecţia cu SARS-CoV-2, însă 47% nu au ştiut ce să răspundă la această întrebare.

Studiul mai arată că 81% dintre pacienţi ştiu că nu ar fi mai bine ca tratamentul pentru boala reumatică inflamatorie să fie înterupt în această perioadă şi doar 3% afirmă că au luat decizia de a întrerupe tratamentul.

Dintre cei care au amânat tratamentul, 50% au făcut acest lucru pentru o săptămână, 25% pentru două săptămâni şi restul de un sfert pentru mai bine de o lună, din cauza carantinei din spital sau a limitării internărilor de zi.

În ciuda temerilor legate de Covid-19, aproape 2 din 3 pacienţi spun că nu se tem să meargă la spital în această perioadă şi 87% au încercat să ia legătura cu medicul curant în timpul pandemiei, în principal pentru a primi reţeta medicală, tratamentul sau pentru consultaţie.

"Doar 3% din pacienţi au întâmpinat dificultăţi în a contacta medicul reumatolog. Cele mai importante canale prin care au reuşit să ia legătura cu acesta sunt telefonul personal sau cel din clinică şi email-ul. 85% din pacienţi au primit recomandări specifice pentru boala lor în această perioadă şi 88% dintre cei care au primit recomandări s-au declarat mulţumiţi de acestea", se arată în studiu.

Cercetarea mai arată că 62% dintre pacienţii cu boli reumatice inflamatoare sunt stresaţi din cauza Covid-19 şi 50% se tem că stresul le-ar putea înrăutăţi boala.

Medicii specialişti atrag atenţia că diagnosticarea şi tratamentul pacienţilor cu boli reumatice trebuie să continue şi în această perioadă, pentru a preveni complicaţiile şi pentru a menţine controlul bolii reumatice.

“La început, ca reumatologi, am fost foarte îngrijoraţi că pacienţii noştri vor face într-o mai mare măsură această boală şi că vor dezvolta forme severe. Ne-am lămurit în ultima perioadă că lucrurile nu stau aşa, că riscul pacienţilor, chiar dacă pacienţii sunt trataţi cu imunodepresoare, nu-i mai mare decât cel general. Acum avem alte îngrijorări - că nu ne mai vedem atât de des pacienţii, conectarea şi programarea sunt mai dificile, dar fiecare dintre noi trebuie să ne facem datoria în ciuda dificultăţilor uriaşe”, a declarat prof. univ. dr. Simona Rednic, medic primar în reumatologie.

viewscnt