Studiu: Eficacitatea vaccinului Pfizer se reduce mai repede decât a serului AstraZeneca

Studiu: Eficacitatea vaccinului Pfizer se reduce mai repede decât a serului AstraZeneca

Eficacitatea vaccinului împotriva Covid-19 dezvoltat de companiile Pfizer şi BioNTech se reduce mai repede decât a serului AstraZeneca, arată un nou studiu reralizat de cercetători de la Universitatea Oxford, publicat joi.

"Administrarea a două doze de vaccin Pfizer/BioNTech are o eficacitate mai ridicată la început împotriva Covid-19, însă aceasta se reduce mai repede în comparaţie cu eficacitatea conferită de 2 doze de vaccin AstraZeneca", se arată în studiu, citat de The Guardian.

Studiul s-a bazat pe rezultatele unei analize a oficiului statistic britanic, care a realizat teste PCR din decembrie 2020 şi până acum în gospodării selecţionate în mod aleatoriu.

Rezultatele studiului arată că dinamica imunităţii variază semnificativ după administrarea celei de-a doua doze la vaccinurile Pfizer/BioNTech şi AstraZeneca.

Astfel, eficacitatea vaccinului Pfizer este mai mare la început împotriva unei încărcături virale ridicate şi a formelor simptomatice de Covid-19, însă scade mai repede într-o perioadă de şapte luni după administrarea celei de-a doua doze.

După 4-5 luni de la administrarea dozei de rapel, eficacitatea vaccinurilor Pfizer şi AstraZeneca este similară, potrivit studiului.

Cercetarea mai arată că protecţia împotriva Covid-19 după administrarea ambelor doze este mai ridicată în rândul persoanelor care au trecut deja prin infecţie.

Studiul a analizat două grupuri de peste 300.000 de persoane cu vârsta de cel puţin 18 ani, primul în perioada decembrie 2020 - mai 2021, când era dominantă varianta alfa (britanică) în Marea Britanie, şi al doilea din mai 2021 până acum, când varianta delta a devenit dominantă.

Rezultatele studiului confirmă o eficacitate mai redusă a vaccinurilor împotriva variantei delta a SARS-CoV-2.

viewscnt