Studiu: Măsurile de carantină au salvat 59.000 de vieţi în 11 ţări din Europa occidentală, în care cel puţin 7 milioane de oameni au fost infectaţi cu coronavirus

Studiu: Măsurile de carantină au salvat 59.000 de vieţi în 11 ţări din Europa occidentală, în care cel puţin 7 milioane de oameni au fost infectaţi cu coronavirus

Măsurile de carantină şi de izolare la domiciliu implementate au salvat 59.000 de vieţi în 11 ţări din Europa occidentală, în care cel puţin 7 milioane de oameni au fost infectaţi cu coronavirus, arată un nou studiu realizat de Imperial College London.

Studiul a anlizat situaţia din 11 state: Austria, Belgia, Danemarca, Franţa, Germania, Italia, Norvegia, Spania, Suedia, Elveţia şi Marea Britanie. România nu a fost inclusă în studiu.

“În total, estimăm că statele au reuşit să obţină o reducere a ratei de reproducere (Rt). (...) Estimăm că intervenţiile din cele 11 ţări au evitat 59.000 de decese până la 31 martie (interval cu grad de credibilitate 95%:  între 21.000 şi 120.000)”, se arată în studiul consultat de 360medical.ro.

Cele mai multe decese evitate prin măsurile stricte de carantină şi izolare la domiciliu s-au înregistrat în Italia (38.000), Spania (16.000) şi Franţa (2.500).

Mai precis, cercetătorii de la Imperial College estimează că, fără măsuri de carantină, până la 31 martie în cele 11 state s-ar fi înregistrat 87.000 de decese din cauza Covid-19, însă în realitate numărul de decese a fost de doar 28.000.

Potrivit cercetătorilor britanici, şi mai multe decese vor fi evitate prin menţinerea măsurilor de carantină şi izolare la domiciliu până ce rata de transmitere a virusului scade la niveluri mici.

“Estimăm că, în cele 11 state, între 7 şi 43 de milioane de persoane au fost infectate cu SARS-CoV-2 până la data de 28 martie, reprezentând între 1,88% şi 11,43% din populaţie”, menţionează studiul.

Cea mai mare rată de infectare este în Spania (15% din populaţie), urmată de Italia (9,8%), în timp ce cele mai mici rate de infectare sunt în Germania (0,7%) şi Norvegia (0,4%), ceea ce indică stadii diferite ale epidemiei, sugerează studiul.

“Prin urmare este crucial ca intervenţiile actuale să fie menţinute şi ca tendinţele privind numărul de cazuri şi de decese să fie monitorizate atent în următoarele zile şi săptămâni, pentru a obţine certitudinea că transmiterea SARS-Cov-2 încetineşte”, mai arată studiul.

Într-un studiu publicat anterior, Imperial College London estima că lumea ar înregistra 40 de milioane de decese din cauza Covid-19, boala provocată de coronavirusul SARS-CoV-2, dacă nu s-ar fi luat deloc măsuri de îngrădire a pandemiei.

Studiile cercetătorilor de la Imperial College London se bazează pe un algoritm de modelare matematică, care foloseşte date istorice şi modele de evoluţie pentru a estima scenarii potenţiale.

viewscnt