Studiu: Noul coronavirus se răspândeşte într-un mod similar cu virusul gripal

Studiu: Noul coronavirus se răspândeşte într-un mod similar cu virusul gripal

Noul coronavirus Covid-19 se răspândeşte într-un mod similar cu virusul gripal şi mai puţin ca SARS, cu care este mai apropiat, arată un studiu realizat de cercetători chinezi, care au prelevat mostre de la 18 pacienţi infectaţi.

Noul studiu sugerează că noul coronavirus s-ar putea răspândi mai repede decât se credea până acum, confirmând faptul că pacienţii asimptomatici pot răspândi virusul.

Rezultatele preliminare ale noului studiu au fost prezentate săptămâna aceasta în publicaţia ştiinţifică New England Journal of Medicine şi aracă că noul coronavirus se comportă în mod diferit de alte coronavirusuri cu care este înrudit, precum sindromul respirator acut sever (SARS) şi sindromul respirator din Orientul Mijlociu (MERS).

Spre deosebire de SARS, care provoacă infecţii în tractul respirator inferior ce pot cauza pneumonie, Covid-19 se instalează atât în tractul respirator inferior, cât şi în cel superior.

Din această cauză, noul coronavirus nu provoacă pneumonie severă, însă se răspândeşte mai uşor, într-un mod similar cu virusul gripal sau cu răceala comună.

Cercetătorii din provincia chineză Guangdong care au realizat studiul au monitorizat 18 pacienţi infectaţi cu noul coronavirus. Dintre aceştia, unul avea o concentraţie moderată de Covid-19 în căile nazale şi în gât şi nu a manifestat simptome ale infecţiei.

Dintre ceilalţi 17 pacienţi, care prezentau simptome ale bolii, cercetătorii au descoperit că nivelul concentraţiei virale a crescut imediat după ce s-au manifestat primele simptome.

Concentraţia de Covid-19 a  fost mai mare în căile nazale decât în gât, o situaţie întâlnită şi în cazul infecţiei cu virus gripal – dar neobişnuită în cazul SARS.

În cazul pacientului asimptomatic, concentraţia de Covid-19 era similară cu cea observată la pacienţii care prezentau simptome precum febra.

“Ceea ce arată studiul este că virusul poate fi transmis din tractul respirator superior şi că oamenii îl pot răspândi chiar dacă nu au simptome”, a declarat dr. Gregory Poland, virolog şi cercetător în domeniul vaccinurilor la Mayo Clinic din Rochester, Statele Unite, citat de Reuters. Dr. Poland nu a fost implicat în acest studiu.

Noua cercetare aduce dovezi că acest nou coronavirus, deşi similar din punct de vedere genetic cu SARS, se comportă diferit. De exemplu, Covid-19 poate fi transmis timpuriu de către cei infectaţi, înainte de a apărea simptome ale îmbolnăvirii.

Din această cauză, cercetătorii consideră că, pentru a controla epidemia provocată de Covid-19, este nevoie de o abordare diferită de cea aplicată în cazul SARS - care a constat în principal în controlarea răspândirii în mediile spitaliceşti.

viewscnt