Aproape o treime dintre pacienţii cu Covid-19 spitalizaţi au simptome neurologice, arată un nou studiu realizat în Statele Unite.
Studiul, publicat săptămâna aceasta în Annals of Clinical and Translational Neurology, mai sugerează că pacienţii cu funcţii mentale alterate - encefalopatie - au riscuri mai mari de a dezvolta forme severe de Covid-19 decât cei fără simptome neurologice.
Autorii studiului au analizat datele privind 509 pacienţi cu Covid-19 internaţi între 5 martie şi 6 aprilie în reţeaua de spitale Northwestern Medicine din zona metropolitană Chicago.
Rezultatele studiului arată că pacienţii cu simptome neurologice au necesitat spitalizare pentru o perioadă medie de trei ori mai mare decât perioada de spitalizare a pacienţilor fără astfel de simptome.
Chiar şi după externare, pacienţii au au avut simptome neurologice şi-au revenit mai greu decât cei fără astfel de simptome. Astfel, doar 32% dintre pacienţii care au avut funcţii mentale alterate au fost capabili să efectueze activităţi obişnuite precum gătitul sau plata facturilor în primele zile după după externare.
Spre deosebire, 89% dintre pacienţii fără simptome neurologice au fost capabili să realizeze astfel de activităţi fără asistenţa altor persoane.
Mai mult, pacienţii cu simptome neurologice au înregistrat riscuri de deces de 7 ori mai mari decât pacienţii cu Covid-19 fără astfel de dimptone, mai arată studiul.
“Encefalopatia este un termen generic care arată că în creier există ceva care nu funcţionează cum trebuie. Această tulburare a fost asociată cu cele mai slabe perspective clinice în ceea ce priveşte capacitatea de a avea grijă de propriile activităţi după externare, dar şi cu o rată mai mare de mortalitate, indiferent de severitatea simptomelor respiratorii”, a explicat dr. Igor Koralnik, autor principal al studiului şi şeful secţiei de neurologie la Northwestern Medicine, citat de publicaţia The New York Times.
Manifestările encefalopatiei sunt tulburări de atenţie şi concentrare, pierderea memoriei pe termen scurt, dezorientare, stupoare şi lipsă de răspuns la stimulii externi.
Totuşi, cercetătorii nu au identificat cauzele encefalopatiei la pacienţii cu Covid-19, în condiţiile în care această tulburare poate apărea şi în cazul altor boli, mai ales la pacienţii în vârstă.
Experţii consideră că există puţine dovezi că noul coronavirus atacă direct celulele creierului, efectele neurologice fiind, cel mai probabil, declanşate de răspunsul cu efect inflamator al sistemului imunitar, care poate afecta diverse organe, inclusiv creierul.