Pandemia de coronavirus ar putea provoca peste 81.000 de decese în Statele Unite în următoarele patru luni şi nu va slăbi până în iunie, sugerează un studiu realizat de Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME) din cadrul Universităţii Washington, citat de Reuters.
Potrivit studiului, numărul pacienţilor cu Covid-19 care vor avea nevoie de spitalizare ar putea atinge un vârf în SUA în a doua săptămână a lunii aprilie, însă în unele state vârful epidemic va veni mai târziu.
Ultimele decese din cauza Covid-19 ar putea fi înregistrate în SUA în iulie, însă începând din iunie se vor înregistra mai puţin de 10 decese pe zi, sugerează analiza, care se bazează pe date guvernamentale şi pe cele provenite de la spitale şi din alte surse.
Studiul estimează că numărul de decese din SUA din cauza coronavirusului va fi cuprins între 38.000, în cel mai bun scenariu, şi 162.000 în scenariul negativ, numărul de 81.000 de decese fiind prognozat într-un scenariu mediu.
Totuşi, statele din SUA vor înregistra diferenţe semnificative în ceea ce priveşte viteza de extindere a epidemiei, menţionează dr. Christopher Murray, directorul Institute for Health Metrics and Evaluation din cadrul Universităţii Washington, care a condus echipa de cercetători ce a realizat studiul.
Autorii studiului estimează că, la vârful epidemiei din SUA, numărul de pacienţi ce vor necesita spitalizare va depăşi cu 64.000 numărul de paturi disponibile în spitalele americane şi vor avea nevoie de cel puţin 20.000 de ventilatoare pulmonare.
În prezent există deja o criză de ventilatoare în principalele focare ale epidemiei din SUA, în special în New York.
Potrivit studiului, măsurile de distanţare socială vor trebui menţinute o perioadă mai lungă de timp decât se estima iniţial.
“Traiectoria pandemiei se va schimba – şi chiar dramatic, în sens negativ – dacă oamenii nu respectă măsurile de distanţare socială sau de prevenţie recomandate”, a afirmat dr. Christopher Murray.
Statele Unite au devenit principalul focar al pandemiei de coronavirus la nivel mondial, cu circa 105.000 cazuri de infecţie confirmate până acum şi peste 1.700 de decese.