Unul din cinci pacienţi infectaţi cu coronavirusul SARS-CoV-2 dezvoltă tulburări mentale în primele trei luni după vindecare, arată un nou studiu realizat de cercetători de la Universitatea Oxford din Marea Britanie.
Principalele tulburări identificate de cercetători sunt anxietatea, depresia şi insomnia. În plus, persoanele vindecate de Covid-19 au un risc mai mare de a dezvolta demenţă decât persoanele care nu au fost infectate cu noul coronavirus.
"Mulţi au fost îngrijoraţi că persoanele vindecate de Covid-19 ar putea avea un risc mai mare de a dezvolta tulburări mentale, iar cercetările noastre arată că acest lucru este foarte posibil", a afirmat Paul Harrison, profesor de psihiatrie la Universitatea Oxford, citat de Reuters.
Studiul, publicat în The Lancet Psychiatry, a analizat registrele medicale a 69 de milioane de persoane în Marea Britanie, din care 62.000 au fost infectate cu coronavirusul SARS-CoV-2.
În următoarele 3 luni după ce persoanele au fost testate pozitiv pentru Covid-19, 20% dintre persoanele infectate au avut un diagnostic de anxietate, depresie sau insomnie - rată de două ori mai mare decât la celelalte categorii de persoane incluse în studiu.
Mai mult, persoanele care au fost anterior diagnosticate cu tulburări mentale au avur riscuri cu 65% mai mari de a fi diagnosticate cu Covid-19 decât cele fără un astfel de diagnostic.
Potrivit autorilor studiului, medicii şi oamenii de ştiinţă din întreaga lume trebuie să investigheze cauzele şi să identifice noi tratamente pentru tulburările mentale care urmează Covid-19.
Specialişti în tulburări mentale neimplicaţi în realizarea studiului consideră că rezultatele cercetării ar putea fi explicate prin stresul psihologic generat de perioada de boală, asociat cu efectele fizice ale Covid-19.