Tratamentul cu baricitinib la pacienţii cu Covid-19 spitalizaţi care au nevoie de aport suplimentar de oxigen, evaluat de EMA

Tratamentul cu baricitinib la pacienţii cu Covid-19 spitalizaţi care au nevoie de aport suplimentar de oxigen, evaluat de EMA

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a demarat o evaluare a tratamentului cu medicamentul baricitinib (denumirea comercială Olumiant) la pacienţii cu Covid-19 spitalizaţi care au nevoie de oxigenoterapie.

Medicamentul baricitinib este autorizat din 2017 în Uniunea Europeană pentru tratarea formelor moderate până la severe ale artritei reumatoide active, o boală care provoacă inflamaţia articulaţiilor. În 2020, medicamentul este autorizat şi pentru tratamentul dermatitei atopice (moderată până la severă).

Astfel, EMA a început evaluarea, la solicitarea deţinătorului autorizaţiei de punere pe piaţă (DAPP), pentru extinderea indicaţiei terapeutice pentru tratarea pacienţilor cu vârsta de cel puţin 10 ani cu Covid-19 spitalizaţi care necesită oxigenoterapie.

Medicamentul baricitinib acţionează prin blocarea acţiunii enzimelor cunoscute sub numele de kinaze Janus (JAK), care acţionează ca mediatori ai căilor implicate în procesul inflamator.

"Se consideră că acest mecanism ar putea, de asemenea, reduce inflamaţia şi daunele provocate ţesuturilor asociate cu formele severe de Covid-19", a transmis EMA, într-un comunicat.

De altfel, solicitarea de extindere a indicaţiei terapeutice s-a bazat pe rezultatele a două studii clinice care au sugerat rezultate pozitive în tratamentul pacienţilor cu Covid-19 spitalizaţi.

Comisia pentru medicamente de uz uman (CHMP) din cadrul EMA ar putea emite o opinie privind extinderea indicaţiei terapeutice pentru baricitinib în iulie 2021.

În România, ultima variantă a protocolului de tratament pentru Covid-19 arată că tratamentul cu baricitinib (doar în asociere cu remdesivir) este încă în curs de evaluare (după rezultate preliminare favorabile).

Un studiu clinic din 2020 a sugerat că administrarea medicamentului baricitinib împreună cu remdesivir reduce perioada de recuperare la pacienţii cu Covid-19.

viewscnt