Uniunea Europeană are ca ţină vaccinarea împotriva infecţiei cu noul coronavirus a cel puţin 40% din populaţia statelor membre, prioritare fiind grupurile de risc.
Informaţia este cuprinsă într-un document agreat la finalul lunii iunie de experţi din statele membre ale UE şi din Marea Britanie, Elveţia, Norvegia şi statel din Balcanii de Vest din afara Uniunii, consultat de Reuters.
Ţinta este dublă faţă de cea anunţată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), care şi-a fixat ca obiectiv să cumpere vaccinuri pentru imunizarea împotriva Covid-19 a cel puţin 20% din populaţia mondială din grupurile cele mai vulnerabile printr-o schemă de achiziţie globală.
Potrivit documentului, UE estimează că procentul populaţiei ce trebuie imunizată în prima fază, după ce un vaccin va deveni disponibil, este de 40% - cu diferenţe de la ţară la ţară, în funcţie de structura demografică.
În această proporţie de 40% sunt incluse grupurile prioritare – în primul rând pacienţii cu boli cronice, persoanele în vârstă şi angajaţii din sectorul de sănătate.
Totuşi, în categoria grupurilor vulnerabile sunt incluşi şi angajaţii din servicii publice esenţiale, precum cei din educaţie sau transporturi – care nu sunt cuprinşi în procentul-ţintă de 40%.
Cele 27 de state membre ale UE au o populaţie totală de 450 de milioane de locuitori, ceea ce înseamnă că ţinta UE este de a vaccina anti-Covid-19 circa 180 de milioane de oameni.
Dacă se raportează acest procent la populaţia oficială a României, de puţin peste 19 milioane de locuitori, peste 7,5 milioane de români ar trebui vaccinaţi cu prioritate, fiind cuprinşi în grupurile considerate vulnerabile.
Obiectivul final al planului este de a atinge imunitatea colectivă (sau de turmă) în rândul populaţiei UE, potrivit documentului menţionat, care estimează că ţinta poate fi atinsă prin campanii suplimentare de vaccinare după imunizarea a 40% din populaţie.
Documentul nu oferă un termen-ţintă pentru atingerea acestor obiective, dar arată că este nevoie de eforturi logistice intense pentru a derula programul de vaccinare anti-Covid-19.
Deşi oficial susţine o abordare globală pentru vaccinarea anti-Covid-19, documentul sugerează că Executivul UE – Comisia Europeană – favorizează în realitate o strategie de tipul “în primul rând Europa”, care presupune concentrarea eforturilor pentru a asigura cu prioritate vaccinuri anti-Covid-19 pentru populaţia statelor membre ale UE.