Un aparat portabil de rezonanţă magnetică nucleară (RMN) a fost testat cu succes de cercetători de la Universitatea Yale din Statele Unite în identificarea rapidă a hemoragiilor cerebrale apărute la pacienţi care au suferit un accident vascular cerebral (AVC), ceea ce poate ajuta la salvarea multor vieţi mai ales în zone aflate la distanţă de spitale dotate cu aparatură medicală performantă.
Atunci când pacienţii au simptome de AVC, medicii trebuie să fie capabili să determine rapid dacă simptomele sunt cauzate de cheaguri de sânge, iar atunci tratamentul este administrarea unui anticoagulant, sau de hemoragii în creier, iar atunci ar putea fi nevoie de o intervenţie chirurgicală.
În noul studiu, cercetătorii de la Yale au încercat să determine dacă un aparat RMN portabil (Portable Point-of-Care MRI system), dezvoltat recent de compania Hyperfine Research , îi poate ajuta pe medici să ia rapid deciziile care pot salva viaţa pacienţilor.
Rezultatele studiului, publicate săptămâna aceasta în "Nature Communications", arată că cercetători au comparat imaginile obţinute cu RMN-ul portabil în cazul a 144 de pacienţi internaţi la Spitalul Yale New Haven cu cele obţinute cu dispozitive tradiţionale de imagistică medicală.
Pacienţii au suferit accidente vasculare cerebrale, iar imaginile obţinute cu ambele tehnologii au fost transmise unor medici neurologi.
Potrivit studiului, medicii neurologi au identificat în mod corect, din imaginile obţinute cu RMN-ul portabil, 80% din cazurile de hemoragii cerebrale la pacienţi.
"Nu este noicio îndoială că un astfel de aparat poate ajuta la salvarea de vieţi mai ales în zone cu resurse limitate, precum spitale din zone rurale sau din state subdezvoltate", a declarat Kevin Sheth, profesor dse neurologie la Şcoala de Medicină a Universităţii Yale şi autor principal al studiului, citat de sciencedaily.com.
Este primul studiu care validează implicaţiile clinice ale utilizării unui RMN portabil pentru identificarea hemoragiilor cerebrale în urma unui AVC.
Echipa de cercetători studiază acum folosirea RMN-ului portabil pentru diagnosticul unor tumori cerebrale sau traumatisme la nivelul creierului, precum şi pentru evaluarea stării de sănătate a creierului la pacienţii cu factori de risc precum hipertensiunea arterială.
Noul dispozitiv are avantajul că poate fi transportat, cu ajutorul unor roţi, pe holurile unui spital sau în afara unităţii medicale, este mult mai ieftin decât un aparat RMN obişnuit şi poate fi utilizat aproape oriunde, de către personal tehnic cu o minimă pregătire.