Un institut din cadrul Universităţii Washington din Statele Unite estimează câ vârful epidemiei de coronavirus din România va fi atins în perioada 11-13 aprilie, când se vor înregistra cea mai mare solicitare a sistemului medical şi cele mai multe decese. Totuşi, datele de intrare ale proiecţiei sunt depăşite, nefiind în concordanţă cu situaţia reală.
Institutul pentru Măsurători şi Evaluare în domeniul Sănătăţii (Institute for Health Metrics and Evaluation -IHME) din cadrul Universităţii Washington a făcut mai multe proiecţii bazate pe modele matematice privind evoluţia pandemiei de coronavirus SARS-CoV-2 în mai multe state ale lumii, inclusiv România.
Pentru România, IHME estimează că în 13 aprilie se vor înregistra cei mai mulţi morţi - 36 - din cauza Covid-19, în timp ce 8 mai va fi prima zi fără decese.
Cea mai mare presiune asupra sistemului medical va fi înregistrată pe 11 aprilie - când institutul estimează că vor fi necesare 1.301 de paturi în spitale pentru pacienţii cu Covid-19, dintre care 299 de paturi ATI - 254 dintre ei cu ventilaţie mecanică.
Proiecţia indică o situaţie mult mai bună în România decât în alte state Europene, în condiţiile în care în ţară există 1.772 de paturi ATI cu ventilatoare pulmonare, potrivit autorităţilor.
Numărul total de decese estimat de Institutul pentru Măsurători şi Evaluare în domeniul Sănătăţii este de 804 până în data de 4 august 2020.
Totuşi, proiecţiile institutului sunt criticate de mulţi experţi, mai ales că se schimbă frecvent. La finalul lunii martie, IHME estima că pandemia de coronavirus ar putea provoca peste 81.000 de decese în SUA în următoarele patru luni, proiecţia fiind acum revizuită semnificativ în jos - la doar 60.415.
În România, datele IHME par deja depăşite: pentru 8 aprilie (miercuri), IHME estima un totla de 241 de decese şi 30 de noi decese în cursul zilei. Alte date pentru zilele anterioare sunt, de asemenea, eronate - de exemplu, pentru 6 aprilie, când în România s-au înregistrat 25 de decese, IHME estima 35 de decese.