Un medicament japonez aprobat pentru o altă afecţiune a prevenit infecţia cu coronavirus într-un studiu realizat în Germania

Un medicament japonez aprobat pentru o altă afecţiune a prevenit infecţia cu coronavirus într-un studiu realizat în Germania

Un medicament japonez aprobat pentru tratamentul inflamaţiei pancreasului poate preveni infecţia cu coronavirusul SARS-CoV-2, arată un studiu realizat de cercetători germani.

Studiul, prezentat săptămâna aceasta în publicaţia ştiinţifică Cell, arată că un grup de cercetători germani de la mai multe organizaţii (Charité Berlin, Universitatea de Medicină Veterinară Hanovra, Centrul German pentru Primate, BG-Unfallklinik Murnau, LMU Munchen, Institutul Robert Koch şi Centrul German pentru Cercetarea Infecţiilor) au pornit cercetările de la modul în care virusul intră în organismul uman.

Studiul a identificat o proteină celulară esenţială pentru intrarea SARS-CoV-2 în celulele pulmonare. Mai precis, coronavirusul se poate acroşa doar la receptorii ACE2 (activaţi mai ales la persoanele cu boli cronice, în timp ce la oamenii sănătoşi sunt activaţi în primul rând receptorii ACE1) şi de proteaza TMPRSS2 pentru prinderea receptorilor S (spike) ai virusului la receptorii ACE2 ai celulei.

“Rezultatele noastre arată că SARS-CoV-2 are nevoie de proteaza TMPRSS2, prezentă în organismul uman, pentru a intra în celule. Această protează este o ţintă potenţială pentru intervenţiile terapeutice”, a explicat Stefan Pöhlmann, şeful unităţii de biologia infecţiilor la Centrul German pentru Primate, citat de sciencedaily.com.

Cercetătorii germani au căutat un medicament care inhibă proteaza TMPRSS2 şi aun descoperit că în Japonia există un astfel de medicament aprobat: camostat mesylate, aprobat în tratamentul inflamaţiei pancreasului.

Cercetătorii au testat acest medicament şi au observat că poate preveni infecţia cu coronavirus.

“Am testat pe o mostră de SARS-CoV-2 izolată de la un pacient şi am descoperit că camostat mesylate blochează intrarea virusului în celulele pulmonare”, a afirmat Markus Hoffmann, autorul principal al studiului.

Cercetătorii consideră că medicamentul trebuie testat în studii clinice cât mai repede pentru a testa siguranţa şi eficienţa sa ca tratament pentru infecţia cu coronavirus.

În prezent nu există niciun tratament aprobat pentru infecţia cu coronavirus.

viewscnt