Două noi studii oferă explicaţii despre cauza unor forme severe de Covid-19, indicând că unii pacienţi aflaţi în această situaţie au mutaţii la nivelul unor gene cu un rol-cheie în sistemul imunitar, în timp ce alţii au autoanticorpi care ţintesc componente ale sistemului imunitar.
De la începutul pandemiei, medicii au observat că persoanele infectate cu noul coronavirus au simptome foarte diverse, de la uşoare până la foarte severe.
Cele două studii, realizate de cercetători de la Howard Hughes Medical Institute Investigator din cadrul Universităţii Rockefeller (SUA) şi prezentate în publicaţia Science, arată că, dintre pacienţii analizaţi cu forme severe de Covid-19, 3,5% aveau o mutaţie a genelor implicate în apărarea antivirală.
De asemenea, la peste 10% (101 din 987) dintre pacienţi s-au identificat autoanticorpi care atacă sistemul imunitat, în loc să ţintească virusul.
“Aceste două studii oferă prima explicaţie a faptului că Covid-19 poate avea forme atât de severe la unii pacienţi, în timp ce alţe persoane infectate sunt în regulă”, a declarat Jean-Laurent Casanova de la Universitatea Rockefeller, citat de sciencedaily.com.
Primele implicaţii ale noilor studii sunt în legătură cu diagnosticul şi tratamentul, afirmă cercetătorii, care consideră că o testare extinsă a pacienţilor cu Covid-19 pentru autoanticorpi poate fi foarte ultilă în viitor.