Ungaria a introdus vaccinarea obligatorie împotriva Covid-19 a personalului medical, măsura urmând să intre în vigoare de la 15 august.
Măsura este prevăzută într-o ordonanţă adoptată de guvernul de la Budapesta, care va intra în vigoare în 15 august. Potrivit actului normativ, angajaţii din domeniul sănătăţii care nu sunt încă vaccinaţi vor avea la dispoziţie 15 zile pentru se prezenta pentru administrarea primei doze de vaccin, potrivit şefului departamentului de epidemiologie din cadrul Centrului Naţional pentru Sănătate Publică, Agnes Galgoczi, citată de agenţia MTI.
Astfel, vaccinarea împotriva Covid-19 devine obligatorie pentru toţi angajaţii din sistemul sanitar, public sau privat, din industria farmaceutică şi din sectorul serviciilor sociale.
Autorităţile ungare sconsideră că vaccinarea angajaţilor din domeniul smedical este esenţială atât pentru protejarea propriei sănătăţi, cât şi pentru protejarea pacienţilor.
În rândul statelor din Uniunea Europeană există abordări diferite în privinţa măsurilor de vaccinare. Franţa şi Grecia au anunţat măsuri de stimulare a vaccinării care includ vaccinarea obligatorie a persoanlului medical, în timp ce alte state, precum Germania, resping această idee.
În România, ministrul Sănătăţii a anunţat un plan de măsuri pentru stimularea vaccinării, în condiţiile în care rata vaccinării este extrem de scăzută - a doua cea mai redusă din UE, după Bulgaria.
Printre măsurile propuse se numără testarea obligatorie a personalului medical nevaccinat şi restricţionarea accesului în weekend în zonele neesenţiale pentru nevaccinaţi.