Afecţiunea identificată la un participant la studiul clinic în care era testat vaccinul anti-Covid-19 dezvoltat de Universitatea Oxford în parteneriat cu compania farmaceutică AstraZeneca este puţin probabil să fi fost provocată de vaccin, arată un document al universităţii britanice, care oferă informaţii din evaluarea independentă a cazului.
Studiile clinice în care erau testate vaccinurile AstraZeneca/Universitatea Oxford au fost oprite temporar săptămâna trecută, după apariţia unor reacţii adverse severe la un participant. Luni, studiile clinice au fost reluate în Europa, după o decizie a autorităţilor de reglementare britanice, dar rămân blocate în SUA până la finalizarea evaluărilor de către autorităţile de reglementare.
După ce participanţilor la studiu le-a fost administrat vaccinul, numit AZD1222 sau ChAdOx1 nCoV-19, unul dintre voluntari a dezvoltat unele simptome neurologice neexplicate, precum slăbiciuni la nivelul membrelor.
"După o evaluare independentă, aceste afecţiuni au fost considerate ca având o probabilitate redusă de a fi asociate cu vaccinul sau s-a considerat că nu există dovezi că aceste afecţiuni sunt sau au fost asociate cu vaccinul", se arată într-un document al Universităţii Oxford, citat de Reuters.
AstraZeneca a început deja să producă 30 de milioane de vaccinuri anti-Covid-19 pentru guvernul britanic, care vor fi folosite doar dacă vor fi aprobate.
Compania estima că o cerere de aprobare pentru acest vaccin ar putea fi depusă până la finalul acestui an la autorităţile de reglementare în domeniul medicamentelor.