Vaccinul anti-Covid-19 dezvoltat de Pfizer şi BioNTech va avea preţuri diferite în funcţie de ţară sau regiune

Vaccinul anti-Covid-19 dezvoltat de Pfizer şi BioNTech va avea preţuri diferite în funcţie de ţară sau regiune

Vaccinul anti-Covid-19 dezvoltat de Pfizer şi BioNTech va avea preţuri diferite în funcţie de ţară sau regiune, dar ar putea fi sub preţul cerut de alte companii farmaceutice.

Anunţul vine la o zi după ce Pfizer (SUA) şi BioNTech (Germania) au anunţat că vaccinul anti-Covid-19 pe care l-au dezvoltat în parteneriat este eficient în proporţie de peste 90%, semnificativ peste pragul minim considerat necesar pentru a putea depune o solicitare de aprobare.

"Am încercat o abordare echilibrată care să ţină cont de faptul că inovaţia are nevoie de capital şi de investiţii, astfel că intenţionăm să stabilim un preţ sub ratele obişnuite de pe piaţă, pentru a reflecta situaţia actuală şi a asigura un acces cât mai larg pe plan mondial", a afirmat directorul de strategie al BioNTech, Ryan Richardson, citat de Reuters.

"Mă aştept să existe preţuri diferite îde la o regiune la alta a lumii", a completat managerul.

Chiar dacă directorul de strategie al firmei germane nu a oferit alte detalii, un contract semnat în iulie între guvernul Statelor Unite şi Pfizer prevede livrarea a 100 de milioane de doze de vaccin anti-Covid-19 la un preţ de 19,5 dolari pe doză sau de 39 de dolari pentru imunizarea unei persoane - vaccinul fiind cu două doze.

Cele două companii intenţionează să depună luna aceasta o solicitare de autorizare de urgenţă a vaccinului în Statele Unite.

Pentru a câştiga timp, cele două companii au început deja să producă doze ale vaccinului, care vor fi distribuite doar după ce vaccinul va fi aprobat. Până la finalul acestui an, Pfizer şi BioNTech estimează că vor produce 50 de milioane de doze, suficiente pentru imunizarea a 25 de milioane de persoane – vaccinul fiind cu două doze.

Până la finalul anului 2021, companiile se aşteaptă să producă 1,3 miliarde de doze.

Vaccinul fost dezvoltat folosind tehnologia mARN – care foloseşte material genetic al virusului, sau ARN mesager, pentru a declanşa reacţia sistemului imunitar. Această tehnologie permite dezvoltarea şi producerea vaccinurilor într-un timp mai scurt.

viewscnt