Varianta delta a SARS-CoV-2 a devenit dominantă în Europa

Varianta delta a SARS-CoV-2 a devenit dominantă în Europa

Varianta delta a virusului SARS-CoV-2 a devenit dominantă în cele mai multe state din Europa, a anunţat Centrul European pentru Controlul Bolilor (ECDC).

Astfel, datele tranmise de statele europene către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi către ECDC arată că, în perioada 28 iunie - 11 iulie, varianta delta era dominantă în 19 din cele 28 de state care au raportat date complete privind secvenţierile genetice.

În cele 19 state, procentul probelor secvenţiate genetic la care s-a identificat varianta delta a fost de 68,3%, înlocuind fosta variantă dominantă, alpha (britanică), care a fost identificată la 22,3% dintre probele analizate.

Potrivit estimărilor ECDC, varianta delta va deveni dominantă pe plan mondial în următoarele luni.

"Suntem departe de sfârşitul pandemiei şi, din păcate, în multe ţări din regiunea noastră observăm o creştere semnificativă a numărului de cazuri, asociată cu răspândirea variantei delta, mai contagioase. În ciuda eforturilor mari făcute de statele membre pentru a vaccina populaţia, milioane de persoane sunt în continuare nevaccinate şi riscă să fie spitalizate", a afirmat dr. Hans Kluge, director al OMS pentru regiunea Europa.

În România, ultimele date prezentate de Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP), valabile pentru săptămâna 11-18 iulie, arată că varianta alpha (britanică) rămâne încă dominantă.

Din cele 42 de probe analizate în perioada menţionată, în 41 au fost identificate variante ce determină îngrijorare: 27 cu varianta alpha (britanică) – 64,3% din numărul total de probe secvenţiate – şi 14 cu varianta delta (indiană) – 33,3%.

viewscnt