În ultimele zile tot mai mulţi medici şi asistenţi medicali s-au plâns de lipsa echipamentelor de protecţie: măşti, combinezoane, materiale dezinfectante, spunând că nu se poate lupta cu coronavirusul cu mâinile goale. Ministrul Sănătăţii a declarat joi seară că două milioane de măşti şi 50.000 de combinezoane, aduse din Turcia vor fi distribuite la spitalele de faza 1 şi că România va începe să se producă măşti şi combinezoane.
În momentul de faţă spitalele din România sunt organizate în 3 faze de spitalizare. În primă fază sunt institutele de boli infecţioase, care tratează pacienţii cu COVID-19. Ministrul Sănătăţii a declarat aseară la Digi TV că a ajuns primul transport din Turcia cu două milioane de măşti şi 50.000 de combinezoane care vor distribuite în principal în spitalele de faza 1.
Se încurajează capacitatea locală şi industria autohotonă
,,Oltchim are un stoc de câteva mii de tone de biocide pentru oraşe, Farmec a reuşit să producă biocide care se pot folosi în spitale şi ne gândim la o soluţie pentru Hexifarma pentru a se putea pune în funcţiune şi a produce biocide. În România au început să se facă măşti în Sibiu şi încă în 3-4 locuri. Într-o lună vom avea o producţie proprie de măşti şi combinezoane produse în Sibiu şi Maramureş”, a afirmat şeful Sănătăţii.
Dr. Victor Costache a precizat că în aceste spitale de faza 1 există 120 de paturi de terapie intensivă şi 2230 de paturi pentru spitalizare normală. În opinia ministrului Sănătăţii, în acest moment România face faţă cu uşurinţă în faza 1.
În faza a doua sunt spitalele de pneumologie şi alte spitale care urmează să fie golite pentru cazurile de COVID-19.
,,Vrem să fim cu un pas înaintea bolii. Să nu amestecăm pacienţii cu COVID-19 cu pacienţii critici. În faza a doua am putea avea peste 2000 de paturi de terapie intensivă, creşterea va fi progresivă pe baza achiziţiei de ventilatoare”, a precizat ministrul.
Săptămânile următoare se vor adăuga încă 1000 de ventilatoare pentru secţiile de ATI. În prezent, strategia sistemului sanitar românesc este de-a spitaliza toate cazurile de COVID-19, în ideea că astfel se va limita rata difuziei, dar pe viitor se va ajunge şi la situaţia în care cazurile medii şi uşoare de coronavirus să fie tratate acasă.
,,În momentul în care vom atinge 4000 de îmbolnăviri, pacienţii vor fi trataţi acasă. Nu e o boală foarte complicată, dar consumă foarte multe resurse logistice”, a spus Victor Costache.
În ceea ce-i priveşte pe medicii rezidenţi din specialităţile medicină de urgenţă, boli infecţioase ATI, aceştia au fost solicitaţi să sprijine spitalele din faza a doua şi a treia, în tratarea pacienţilor care nu au coronavirus. Deocamdată pacienţii cu COVID-19 sunt trataţi numai de către personal specializat.