Guvernul britanic vrea să elimine mii de locuri de muncă din sistemul de sănătate. Premierul a anunţat desfiinţarea NHS England

Guvernul britanic vrea să elimine mii de locuri de muncă din sistemul de sănătate. Premierul a anunţat desfiinţarea NHS England

Guvernul britanic a anunţat joi o reorganizare ce are menirea de „a reduce birocraţia" din sistemul public de sănătate, aflat în criză, ceea ce va duce la dispariţia a mii de locuri de muncă.

Desfiinţarea agenţiei NHS England, care gestionează serviciile sistemului de sănătate din Anglia, va permite, potrivit prim-ministrului britanic Keir Starmer, reducerea formalităţilor administrative şi realizarea unei economii de „sute de milioane de lire sterline pe an".

Aceşti bani vor fi „reinvestiţi în servicii de primă linie" pentru pacienţi. „Fondurile ar putea şi ar trebui să fie alocaţi infirmierelor, medicilor, operaţiilor chirurgicale şi consultaţiilor la medicii de familie", a declarat liderul laburist în timpul unei vizite în nord-estul Angliei.

La rândul său, ministrul Sănătăţii, Wes Streeting, a anunţat eliminarea a mii de locuri de muncă.

„NHS England are 15.300 de angajaţi, Ministerul Sănătăţii are 3.300, iar noi încercăm să reducem efectivele globale cu 50%", a declarat el.

NHS England, o agenţie independentă finanţată de stat, a fost creată în 2013 de Guvernul conservator din Regatul Unit.

Măsura este menită să evite „locurile de muncă dublate" cu cele de la Ministerul Sănătăţii, a precizat Keir Starmer.

NHS se află în criză din cauza unei subfinanţări cronice, informează Agerpres.

Laburistul Keir Starmer, numit în funcţia de prim-ministru în iulie 2024, şi-a luat angajamentul de a reduce listele de aşteptare pentru operaţii şi de a creşte numărul consultaţiilor medicale.

Anunţul de joi se înscrie într-un plan mai amplu ce vizează transformarea aparatului public britanic într-un organism „mai agil". 

Acesta are o jumătate de milion de funcţionari publici, un număr mult mai mic în comparaţie cu cel al vecinului său din Franţa, care are 5,7 milioane de funcţionari.

Într-un articol publicat joi în presa britanică, prim-ministrul britanic a criticat „reticenţa" şi „slăbiciunea" administraţiei britanice.

El a dat asigurări spunând că o reducere a efectivelor şi o utilizare sporită a inteligenţei artificiale (AI) ar putea să permită guvernului să facă o economie de 45 de miliarde de lire sterline pe an.

În faţa temerilor legate de o suprimare masivă a posturilor, ministrul Tehnologiei din Regatul Unit, Peter Kyle, a declarat joi la un post de radio britanic că acest proiect nu se aseamănă cu cel al comisiei americane pentru eficienţă guvernamentală (DOGE), condusă de Elon Musk.

Miliardarul Elon Musk, un apropiat al preşedintelui american Donald Trump, a început în urmă cu câteva săptămâni procedura de dezmembrare a mai multor agenţii guvernamentale.

„Este un program care va avea un impact pozitiv (...), nu vrem să îi speriem pe oameni", a declarat ministrul britanic Peter Kyle.

viewscnt