Ce măsuri iau autorităţile pentru a evita decesele din cauza lipsei de sânge

Ce măsuri iau autorităţile pentru a evita decesele din cauza lipsei de sânge

Carantina totală în România vine cu o mulţime de restricţii la pachet, inclusiv cu cele legate de ieşirea din casă a românilor. Donarea de sânge a scăzut semnificativ în ultima perioadă, o spun asociaţiile de pacienţi, o recunosc şi autorităţile, iar pacienţii care au urgenţă nevoie de sânge riscă foarte mult în lipsa acestuia. Raed Arafat a făcut un apel la donatorii de sânge, salvatorii de vieţi, să continue să doneze, spunând că centrele de donare vor rămâne deschise în următoarea perioadă.

Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România a atras atenţia asupra situaţiei extrem de grave a donării de sânge, avertizând că donarea de sânge va scădea dramatic în condiţiile noilor restricţii de circulaţie, dacă autorităţile nu iau măsuri.

,,Aceasta lipsă a donatorilor de sânge se traduce printr-o criză a pacienţilor cu boli rare, boli cronice sau pacientii acuţi, lipsa sângelui va avea un impact devastator asupra întregului sistem de sănătate. De transfuzii vor avea nevoie inclusiv cazurile grave de COVID 19, care nu vor întârzia să apară. Pentru această problemă, solicităm Comitetului de Urgenţă şi Ministerului Sănătăţii să găsească urgent o soluţie pentru că va deveni cât de curând o problemă majoră a sistemului de sănătate”, a declarat Radu Gănescu, preşedintele COPAC.

Secretarul de stat Raed Arafat a precizat aseară, la sediul MAI că Ordonanţa Militară nr.3 are o prevedere specială pentru donatorii de sânge, astfel încât aceştia să poată ieşi afară din casă şi să poată merge să doneze sânge, întrucât s-a constatat o scădere a acţiunilor de donare de sânge.

,,Restul bolilor continuă să existe şi au nevoie de sânge, de produse de sânge, de salvatorii de vieţi. Vrem să atragem atenţia ca această activitate continuă să existe şi rugăm donatorii de sânge să-şi continue activitatea, centrele sunt deschise îi aşteaptă”, a precizat dr. Raed Arafat.

În caz contrar, România ar putea înregistra decese la pacienţii care au nevoie de sânge şi nu îl au la dispoziţie, a avertizat Secretarul de Stat.

Florin Hozoc atrăgea atenţia în urmă cu câteva zile în următoarele luni ar putea muri sute sau chiar mii de români, pentru că nu vor putea primi plasmă umană şi produse derivate, care să-i poată scăpa din ghearele noului coronavirus, transmitând autorităţilor române mesajul: ,,Lăsaţi-ne să producem medicamente din plasmă umană colectată de la donatorii români! Este un nou strigăt disperat către autorităţi, cărora le cer din nou să nu mai piardă timpul”.

Autorităţile chineze au reuşit să salveze vieţile a numeroşi pacienţi critici, infectaţi cu noul coronavirus, administrându-le plasmă colectată de la cei care s-au vindecat de aceeaşi boală. De altfel, sunt mai multe studii care confirmă că acest nou virus poate fi învins cu ajutorul anticorpilor colectaţi din plasma umană.

viewscnt