Intervenţie chirurgicală în premieră: tumoră spinală îndepărtată prin orbita oculară

Intervenţie chirurgicală în premieră: tumoră spinală îndepărtată prin orbita oculară

O echipă de neurochirurgi americani a folosit în premieră orbita oculară pentru a accesa şi îndepărta o tumoră ce invadase coloana vertebrală şi măduva spinării unei paciente de 19 ani. Această metodă inovatoare, care presupune o abordare prin orbita oculară, oferă o soluţie minim invazivă pentru tumorile localizate în zone greu accesibile şi reduce riscurile pentru pacienţi, protejând structuri esenţiale ale corpului.

Echipa de neurochirurgi de la Centrul Medical al Universităţii Maryland (UMMC) a reuşit să elimine cu succes o tumoră canceroasă rară, care învăluia coloana vertebrală şi măduva spinării unei tinere de 19 ani, accesând-o prin fosa oculară.

Deşi abordarea „transorbitală” este uneori folosită pentru a ajunge la tumori cerebrale sau în cavităţile sinusurilor, a fost pentru prima dată când acest tip de intervenţie a fost aplicată pentru îndepărtarea unei tumori de la nivelul coloanei vertebrale.

Pacienta avea un cordom, o tumoră rară şi cu creştere lentă, ce se dezvoltă de-a lungul coloanei vertebrale.

În Statele Unite, sunt diagnosticate mai puţin de 300 de cazuri de cordom anual.

„Tumora învăluia coloana vertebrală şi măduva spinării şi invadase vertebrele de la gât, chiar sub baza craniului. Accesând prin partea inferioară a orbitei oculare, am reuşit să îndepărtăm tumora care altfel ar fi fost foarte greu şi riscant de tratat. Am evitat, de asemenea, să deranjăm sau să deteriorăm structuri cheie, precum trompa lui Eustachio, vasele de sânge majore, cum ar fi vena jugulară şi artera carotidă internă, şi nervii care controlează înghiţirea şi vorbirea. Am creat un mare coridor chirurgical care ne-a permis să ajungem în faţa măduvei spinării. A fost o cale dreaptă”, a declarat dr. Mohamed A.M. Labib, neurochirurg la UMMC şi profesor asociat la Şcoala de Medicină a Universităţii din Maryland (UMSOM), citat într-un comunicat.

Dr. Labib a precizat că încercarea de a ajunge la tumoră prin spate ar fi putut pune în pericol măduva spinării.

Pacienta, care acum nu mai prezintă semne de cancer, a suferit mai multe intervenţii chirurgicale şi a primit tratamente specializate de la o echipă medicală multidisciplinară, care a inclus experţi în neurochirurgie, chirurgie de bază craniană, chirurgie plastică facială şi radioterapie oncologică.

Pe lângă tumora de la nivelul coloanei vertebrale, pacienta avea un cordom mare în jurul trunchiului cerebral, o zonă esenţială care reglează funcţiile vitale ale corpului. Pentru a o îndepărta, chirurgii de la UMMC au realizat două proceduri separate: una a implicat o craniotomie tradiţională pentru a accesa o parte a tumorii prin deschiderea craniului, iar cealaltă a folosit o abordare endonazală pentru a ajunge la tumora rămasă. Atât intervenţiile chirurgicale transorbitală, cât şi cea endonazală au utilizat un endoscop, un instrument subţire, iluminat şi echipat cu o cameră pentru navigare precisă.

„Aplicarea tehnicilor chirurgicale deschise şi endoscopice, care respectă constrângerile anatomice cu care ne confruntăm, şi identificarea unor metode inovatoare pentru reducerea morbidităţii sunt fundamentale pentru abordarea de 360 de grade pe care am efectuat-o în tratarea acestui tip de tumori, care pun viaţa în pericol atunci când ajung să comprime semnificativ trunchiul cerebral, iar intervenţia chirurgicală rămâne cea mai eficientă opţiune pentru salvarea vieţii pacientului. Multe dintre aceste tumori recidivează, motiv pentru care preferăm o abordare multidisciplinară a tratamentului”, a explicat dr. Andrea M. Hebert, specialist în chirurgia cap-gât la UMSOM, care a realizat procedura endonazală şi a participat la intervenţia chirurgicală transorbitală.

Dr. Labib a creat strategia chirurgicală inovatoare pentru îndepărtarea tumorii spinale după ce a studiat abordarea transorbitală în laboratorul Skull Base 360° al Departamentului de Neurochirurgie, unde a realizat cercetări pe cadavre. El a numit orbita oculară „al treilea nas” în cercetările preliminare privind noi moduri de acces la tumorile greu accesibile de la baza craniului, publicate în octombrie 2023 în Journal of Neurosurgery.

Pe lângă cele trei intervenţii chirurgicale din primăvara trecută, pacienta, acum în vârstă de 20 de ani, a primit şi terapie cu radiaţii protonice pentru a elimina eventualele celule canceroase rămase. Pentru a susţine stabilitatea coloanei vertebrale, un neurochirurg a realizat o fuziune a vertebrelor C1 şi C2 de la gât.

„Pacienta se simte foarte bine. Mă bucur că, printr-un efort extrem de coordonat al echipei multidisciplinare, am avut un rezultat atât de bun”, a precizat dr. Labib, menţionând că aceasta prezintă încă unele dificultăţi în a mişca ochiul stâng, din cauza leziunii nervoase provocate de tumora care agresa trunchiul cerebral.

În alte proceduri transorbitale, chirurgii au făcut incizii lângă sau deasupra ochiului.

În acest caz, dr. Labib a lucrat cu un chirurg plastician şi de reconstrucţie facială, dr. Kalpesh T. Vakharia, care a tăiat cu grijă prin conjunctivă, membrana transparentă care protejează ochiul, din interiorul pleoapei inferioare, fără a deranja ochiul.

Acest proces a implicat şi o incizie în interiorul gurii pacientei. Dr. Vakharia a îndepărtat partea de jos a orbitei oculare şi o porţiune din osul obrazului, pentru a crea un pasaj destul de mare astfel încât chirurgii să poată introduce instrumentele chirurgicale în sinus pentru a ajunge la coloana cervicală.

„Am vrut să dezvoltăm un plan chirurgical în care să nu existe cicatrici externe şi să fie imposibil de spus că pacientul a avut vreo intervenţie chirurgicală”, a explicat dr. Vakharia, şeful  secţiei de chirurgie plastică facială şi reconstructivă de la Department of Otorhinolaryngology-Head and Neck Surgery şi directorul Facial Nerve Center la UMMC, şi totodată conferenţiar universitar la UMSOM.

Lucrând împreună cu dr. Hebert, dr. Labib a reuşit să foreze prin osul vertebrelor pentru a ajunge la tumoră şi a disecat-o cu grijă, folosind diverse instrumente chirurgicale. După îndepărtarea tumorii, dr. Vakharia a reconstruit partea de jos a orbitei oculare folosind o placă de titan şi a reconstruit obrazul cu os din şoldul pacientei. 

Foto articol: Imaginea reprezintă o ilustraţia artistică a modului în care chirurgii de la Centrul Medical al Universităţii Maryland au reuşit să îndepărteze o tumoră mare a coloanei vertebrale care invadase coloana cervicală a pacientei şi apăsa pe măduva spinării. Chirurgii au obţinut acces prin orbita oculară a pacientei. Credit: Tina Wang/Departamentul de Neurochirurgie al Universităţii Maryland.

viewscnt