Malnutriţia poate provoca o formă distinctă de diabet, iar experţi în sănătate publică cer recunoaşterea acestei afecţiuni sub denumirea de „diabet de tip 5”, pentru a sprijini lupta împotriva bolii în ţările care se confruntă deja cu sărăcia şi foametea.
Diabetul zaharat de tip 2, cea mai frecventă formă a bolii, este asociat cu obezitatea şi rezistenţa organismului la insulină, hormonul care reglează nivelul de zahăr din sânge. Diabetul zaharat de tip 1, diagnosticat de obicei în copilărie, apare atunci când pancreasul nu produce suficientă insulină. Cercetătorii au identificat însă o altă formă de diabet, care afectează în special persoanele sub 30 de ani. Aceasta afectează producţia de insulină, dar într-un mod mai puţin sever decât diabetul zaharat de tip 1, şi este specifică persoanelor subponderale, care nu consumă suficiente alimente.
Un studiu, care va fi publicat în numărul din octombrie al revistei medicale The Lancet Global Health arată că peste 25 de milioane de oameni suferă de acest tip de diabet, în special în ţările în curs de dezvoltare. Printre statele afectate se numără Bangladesh, Etiopia, India, Indonezia, Nigeria, Uganda, Pakistan şi Rwanda.
„Facem apel către comunitatea internaţională de diabetologi să recunoască această formă distinctă a bolii”, au scris autorii, menţionând că propunerea a fost susţinută de Federaţia Internaţională de Diabet (International Diabetes Federation) la începutul acestui an.
Experţii au decis să denumească această formă „diabet de tip 5”, deşi tipurile 3 şi 4 nu au fost încă oficial recunoscute.
Diabetul asociat cu malnutriţia nu este un concept complet nou: în anii 1980 şi 1990, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) clasifica deja o formă de „diabet asociat cu malnutriţia”. Totuşi, această clasificare a fost abandonată în 1999, din cauza lipsei unui consens privind faptul că subnutriţia, singură, poate duce la apariţia diabetului.
De atunci, mai multe cercetări au sugerat existenţa unei legături între malnutriţie şi apariţia acestei forme de diabet, însă mecanismele biologice exacte rămân necunoscute.
În plus, nu este clar cât de eficiente sunt tratamentele actuale pentru diabet în cazul acestei forme, deoarece majoritatea terapiilor existente se concentrează pe controlul greutăţii şi pe reducerea rezistenţei la insulină - elemente care nu se aplică pacienţilor subponderali.
Autorii studiului susţin că, mai presus de toate, combaterea acestui tip de diabet implică în mare măsură menţinerea şi accelerarea programelor de combatere a sărăciei şi a foametei, în special prin „creşterea accesului la alimente simple, ieftine, hrănitoare şi bogate în proteine".
Studiul subliniază importanţa abordării cauzelor profunde ale bolii, lipsa hranei şi malnutriţia, pentru a preveni apariţia acestei forme de diabet în regiunile cele mai vulnerabile.