Cum reuşesc celulele să stocheze grăsimea, o nouă abordare în lupta cu obezitatea şi diabetul

Cum reuşesc celulele să stocheze grăsimea, o nouă abordare în lupta cu obezitatea şi diabetul

Un, studiu realizat de cercetători din Australia explică modul complex prin care celulele reuşesc să gestioneze şi să stocheze grăsimea. Identificarea rolului central al unei proteine cheie ar putea deschide perspective importante pentru înţelegerea metabolismului şi pentru dezvoltarea unor noi tratamente împotriva bolilor asociate cu stocarea excesivă de grăsimi, precum obezitatea şi diabetul.

Cercetările, realizate la University of New South Wales (UNSW), aduc noi clarificări despre modul în care celulele din organism gestionează şi stochează grăsimea, oferind potenţial noi perspective asupra sănătăţii. Într-un studiu publicat recent, cercetătorii au identificat o proteină-cheie, numită CHP1, care are o funcţie centrală în coordonarea acestui proces.

Grăsimile, sau lipidele, sunt depozitate în interiorul celulelor în mici compartimente numite picături lipidice. Aceste picături sunt vitale pentru stocarea energiei şi pentru alte funcţii celulare.

Cercetătorii au constatat că atunci când proteina CHP1 lipseşte, picăturile lipidice devin mult mai mici, ceea ce indică faptul că această proteină are un rol principal în controlul metabolismului grăsimilor din celulă.

„Rezultatele noastre oferă o imagine mai clară asupra mecanismelor complexe care controlează modul în care celulele stochează grăsimea. Înţelegerea acestui proces reprezintă un pas important pentru dezvoltarea unor noi strategii de abordare a diverselor tulburări metabolice, precum obezitatea şi diabetul”, a explicat Guang Yang, autorul principal al studiului de la Şcoala de Biotehnologie şi Ştiinţe Biomoleculare a UNSW, citat într-un comunicat.

Studiul arată că CHP1 influenţează direct enzime cheie, cunoscute sub numele de GPAT microzomale, responsabile de crearea moleculelor de grăsime. Potrivit autorilor, CHP1 stabilizează şi activează aceste enzime, ghidându-le către suprafaţa picăturilor lipidice, acolo unde pot produce cel mai eficient moleculele de grăsime necesare celulei.

Aceste constatări, publicate recent în jurnalul ştiinţific Proceedings of the National Academy of Sciences - PNAS, contribuie la înţelegerea modului în care celulele reglează metabolismul grăsimilor, ceea ce ar putea deschide calea către noi direcţii de cercetare pentru afecţiuni legate de stocarea anormală a grăsimilor şi noi tratamente.

 

viewscnt