În lupta împotriva bolii Alzheimer, cercetătorii de la University of California - Los Angeles (UCLA) marchează un progres important prin descoperirea mai multor molecule care stimulează producţia unor proteine esenţiale pentru sănătatea creierului. Rezultatele promiţătoare ale unui studiu recent pe şoareci indică nu doar o reducere a proteinelor toxice asociate cu neurodegenerarea, ci şi o îmbunătăţire a memoriei.
În timp ce oamenii de ştiinţă continuă să îmbunătăţească tratamentele pentru boala Alzheimer, un nou studiu realizat de UCLA Health a identificat în studiile preclinice noi candidaţi de medicamente care reduc nivelurile unor forme toxice de proteine din creier, cauzate de boală, şi îmbunătăţesc memoria prin stimularea producţiei altor proteine protectoare.
În cel mai recent studiu, publicat în revista npj Drug Discovery, echipa de la UCLA Health a vizat proteina clusterină (CLU), esenţială în prevenirea acumulării plăcilor de beta-amiloid şi a proteinelor tau, care perturbă comunicarea dintre celulele cerebrale (neuroni) şi duc la afectarea memoriei, un simptom caracteristic al bolii Alzheimer.
Cu mai bine de un deceniu în urmă, o variantă a genei care codifică clusterina a fost identificată ca al treilea cel mai puternic factor de risc genetic pentru forma tardivă a bolii Alzheimer.
Recent, s-a raportat că niveluri crescute ale proteinei CLU ar putea oferi protecţie împotriva bolii Alzheimer şi a declinului cognitiv.
Cercetătorii UCLA Health au identificat acum un candidat de medicament, o moleculă mică numită DDL-357, care a crescut concentraţiile de clusterină secretată (sCLU) la modele de şoareci cu Alzheimer, ducând la o reducere a proteinei toxice fosfo-tau şi la o îmbunătăţire a funcţiei mitocondriale - ambele asociate cu progresia bolii.
DDL-357 a îmbunătăţit, de asemenea, memoria şoarecilor trataţi în testele cognitive care implică parcurgerea unui labirint
„Cercetarea noastră deschide calea pentru noi abordări de tratament care merg dincolo de tratarea cauzelor maladiei Alzheimer, vizând şi recuperarea funcţiilor cognitive, o zonă în care tratamentele existente au eşuat până acum”, a declarat Varghese John, profesor de neurologie şi director al Laboratorului pentru Descoperirea Medicamentelor (DDL) din cadrul Centrului Mary S. Easton pentru Cercetare şi Îngrijire în Boala Alzheimer, de la UCLA.
Deşi candidatul de medicament se află încă în faza de testare preclinică şi este departe de studiile pe oameni, rezultatele iniţiale sugerează că ar putea funcţiona în completarea tratamentelor existente pentru boala Alzheimer şi ar putea fi eficient şi în tratarea altor boli neurodegenerative, precum boala Parkinson şi scleroza laterală amiotrofică (SLA), a precizat profesorul.
Medicamentul este unul dintre cele mai recente identificate de echipa UCLA Health ca potenţial candidat pentru tratarea bolii Alzheimer.
O altă moleculă experimentală, denumită DDL-920, şi-a dovedit eficienţa în restabilirea funcţiei cognitive la şoarecii la care s-a replicat un model de Alzheimer, prin activarea circuitelor cerebrale implicate în memorie şi prin reglarea oscilaţiilor gamma, esenţiale pentru procesele cognitive şi memoria de lucru.
Un alt studiu, publicat în aprilie 2025, a constatat că molecula DDL-218 a crescut, în creierul şoarecilor, nivelurile unei alte proteine protectoare, sirtuina 1, care este redusă la persoanele care poartă apolipoproteina E4 (APOE4), o variantă genetică a apolipoproteinei care conferă cel mai mare risc gentic pentru boala Alzheimer cu debut tardiv.
Aceste molecule oferă potenţialul de testare a unor noi terapii complementare pentru maladia Alzheimer.