Cercetătorii au descoperit o proteină care ajută cancerul pulmonar să se răspândească la creier

Cercetătorii au descoperit o proteină care ajută cancerul pulmonar să se răspândească la creier

Oamenii de ştiinţă au descoperit că o proteină cunoscută de mult timp pentru legătura sa cu boala Alzheimer joacă un rol major în răspândirea cancerului pulmonar la creier. 

Cercetătorii de la Universitatea McMaster (Canada), Cleveland Clinic şi Case Comprehensive Cancer Center (Statele Unite) au descoperit modul în care o proteină asociată de multă vreme cu boala Alzheimer ajută cancerul pulmonar să se răspândească la creier.

Descoperirea aduce speranţa că medicamentele destinate tratamentului bolii Alzheimer ar putea fi redirecţionate pentru a preveni răspândirea cancerului.

Studiul, publicat pe 2 iulie în revista Science Translational Medicine, detaliază cum proteina BACE1 joacă un rol-cheie în dezvoltarea metastazelor cerebrale - tumori care se răspândesc la creier de la cancerul care îşi are originea în alte părţi ale corpului - în cazul pacienţilor cu cancer pulmonar.

Aceste tumori apar la până la 40% dintre pacienţii cu cancer pulmonar fără celue mici, cel mai răspândit tip de cancer pulmonar (NSCLC), reprezentând aproximativ 85% din toate cazurile.

BACE1 a fost mult timp legată de boala Alzheimer, cea mai frecventă formă de demenţă.

„Întotdeauna am asociat BACE1 cu boala Alzheimer, iar descoperirea rolului său major în metastazele cerebrale ale cancerului pulmonar reprezintă o realizare importantă. Este o reamintire că celulele cancerului pot accesa căi biologice într-un mod pe care încă nu îl înţelegem pe deplin”, a declarat autoarea principală Sheila Singh, directorul Centrului de Descoperiri în Cercetarea Cancerului de la McMaster şi profesor la Departamentul de Chirurgie, citată într-un comunicat

Pentru a face această descoperire, cercetătorii au utilizat o tehnică de activare genetică de ultimă oră cunoscută sub numele de CRISPR activat la nivelul întregului genom. Această tehnică le-a permis cercetătorilor să activeze sistematic mii de gene, una câte una, în celulele de cancer pulmonar şi să pună experimenteze cu aceste celulele modificate în modele de şoareci.

Când BACE1 a fost activat, celulele de cancer aveau mult mai multe şanse să invadeze creierul.

La pacienţii cu Alzheimer, BACE1 degradează o proteină denumită APP (proteina precursore a amiloidului), proces care duce la formarea unor plăci amiloide lipicioase în creier. În prezent, opţiunile terapeutice sunt limitate atunci când cancerul s-a răspândit la creier.

Cu toate acestea, cercetătorii spun că descoperirea BACE1 oferă speranţa că un medicament dezvoltat pentru Alzheimer ar putea fi redirecţionat pentru a lupta cu cancerul metastazat la creier.

Terapia utilizează un medicament numit verubecestat, care blochează activitatea BACE1. Cercetătorii au descoperit că şoarecii căror li s-a administrat medicamentul aveau tumori mai mici şi mai puţine, iar speranţa lor de viaţă era mai mare.

Medicamentul s-a arătat promiţător în cazul pacienţilor cu Alzheimer, însă un studiu clinic de fază 3 a fost întrerupt în 2018, după ce un comitet de experţi a decis că nu este probabil ca raportul beneficiu/risc să fie favorabil.

„Descoperirea BACE1 oferă posibilitatea de a redirecţiona tratamente existente, precum acesta, pentru a preveni sau încetini răspândirea cancerului pulmonar la creier, unde opţiunile terapeutice sunt, în prezent, extrem de limitate”, a precizat prof. Singh.

Autorii afirmă că sunt necesare cercetări suplimentare pentru a înţelege mai bine eficienţa terapiei în prevenirea răspândirii cancerului pulmonar la creier.

Laboratorul prof. Sheila Singh a colaborat la această cercetare cu Cleveland Clinic şi Case Comprehensive Cancer Center. Prof. Singh şi colegii săi sunt lideri mondiali în cercetarea cancerului cerebral, descoperind anterior o cale folosită de celulele de cancer pentru a infiltra creierul, precum şi noi abordări terapeutice.

Studiul a fost susţinut de fonduri de la Boris Family Fund pentru Cercetarea Metastazelor Cerebrale, Societatea Canadiană de Cancer, Institutul Canadian pentru Cercetare în Sănătate, Centrul de Excelenţă pentru Cancer Pulmonar al Cancer Research UK, Fundaţia Cleveland Clinic şi Lerner Research Institute, şi o bursă Sir Henry Wellcome.

viewscnt