Un nou studiu sugerează că băuturile îndulcite, consumate frecvent, pot accelera răspândirea cancerului colorectal avansat. Cercetătorii avertizează că reducerea consumului acestor băuturi ar putea fi o măsură importantă pentru pacienţii diagnosticaţi cu această boală, alături de strategii terapeutice specifice.
Studiul a analizat efectele combinaţiei de glucoză şi fructoză - zaharuri prezente în majoritatea băuturilor îndulcite - asupra modelelor preclinice de cancer colorectal în stadiu avansat. Rezultatele au arătat că doar amestecul de glucoză şi fructoză, nu şi consumul separat al fiecăruia dintre aceste zaharuri, a determinat celulele canceroase să devină mai mobile şi să se răspândească rapid către ficat, organul cel mai frecvent afectat de metastaze în cancerul colorectal.
Mecanismul descoperit implică activarea unei enzime numite sorbitol dehidrogenază (SORD), care intensifică metabolismul glucozei şi declanşează o cale metabolică asociată cu producţia de colesterol. Aceasta este aceeaşi cale asupra căreia acţionează statinele, medicamente utilizate pe scară largă pentru reducerea colesterolului.
Blocarea enzimei SORD în modelele de laborator a încetinit răspândirea cancerului, chiar şi în prezenţa amestecului de zaharuri, ceea ce sugerează că SORD ar putea deveni o nouă ţintă terapeutică pentru prevenirea metastazelor.
„Rezultatele noastre subliniază că alimentaţia zilnică influenţează nu doar riscul de apariţie a cancerului, ci şi evoluţia bolii după diagnostic”, a declarat Jihye Yun, coordonatorul studiului. Ea a adăugat că este nevoie de cercetări clinice suplimentare, dar reducerea consumului de băuturi zaharoase sau utilizarea unor tratamente care să inhibe SORD ar putea aduce beneficii pacienţilor cu cancer colorectal.
Până acum, zahărul era considerat un factor de risc indirect pentru cancer, prin efectele sale asupra obezităţii. Totuşi, cercetări anterioare ale aceluiaşi laborator au arătat că şi un consum moderat de băuturi îndulcite poate stimula creşterea tumorilor în stadiile incipiente ale cancerului colorectal, independent de greutatea corporală. Noul studiu extinde aceste constatări şi asupra stadiilor avansate, evidenţiind rolul direct al combinaţiei glucoză-fructoză în progresia bolii.
Autorii studiului avertizează că multe suplimente nutritive recomandate pacienţilor oncologici conţin niveluri ridicate de glucoză şi fructoză, ceea ce ar putea necesita o reevaluare a recomandărilor alimentare.
Deşi rezultatele provin din modele preclinice şi trebuie confirmate prin studii clinice, ele deschid perspective pentru noi abordări în reducerea riscului de metastaze la pacienţii cu cancer colorectal.
Cercetarea a fost realizată de o echipă de la The University of Texas MD Anderson Cancer Center şi publicată pe 19 septembrie, în revista ştiinţifică Nature Metabolism.