Oamenii de ştiinţă au elucidat un nou mecanism al răspândirii cancerului în organism, ceea ce ar putea conduce la o schimbare de paradigmă în abordarea şi tratarea metastazelor. Ei au identificat prezenţa mult mai răspândită în sânge a unor grupuri de celule tumorale, ceea ce ar putea transforma modul în care medicii evaluează riscul de metastaze şi stabilesc strategiile de tratament personalizat.
Noua cercetare, condusă de Universitatea McGill din Canada, a realizat un progres major în înţelegerea modului în care se răspândeşte cancerul.
Cercetătorii au derulat un studiu clinic cu pacienţi cu cancer ovarian şi colorectal, care a arătat că celulele canceroase circulă în sânge sub formă de grupuri (clustere) mai frecvent decât se credea anterior.
Această descoperire ar putea ajuta medicii să identifice mai rapid care pacienţi prezintă un risc ridicat ca boala să se răspândească la alte organe, cunoştinţe ce pot ghida deciziile de tratament.
Cancerul este responsabil pentru aproximativ 1 din 4 decese în Canada. În majoritatea cazurilor, nu tumora iniţială poate provoca decesul, ci răspândirea cancerului la alte organe, un proces cunoscut sub denumirea de metastază.
Acesta are loc atunci când celulele tumorale circulante (CTC) se desprind din tumori, pătrund în fluxul sanguin şi formează noi tumori în alte părţi ale corpului. În cazuri rare, aceste CTC se desprind sub formă de grupuri de celule lipite între ele, formând un cluster.
„Constatările noastre sugerează că aceste clustere ar putea juca un rol subestimat în metastază. Deşi s-a descoperit recent că ele sunt mai eficiente în formarea de noi tumori, acestea rămâneau nedetectate la majoritatea pacienţilor şi, prin urmare, contribuţia lor la răspândirea cancerului nu era luată în considerare”, a declarat autorul principal, prof. David Juncker, şeful Departamentului de Inginerie Biomedicală de la Universitatea McGill.
Cercetătorii au realizat această descoperire utilizând o nouă metodă de microfiltrare, concepută special pentru a reţine grupurile de celule canceroase aflate în circulaţia sanguină.
„Am emis ipoteza că metodele actuale de filtrare ar putea fragmenta aceste grupuri de celule în timpul procesării probelor, aşa că am dezvoltat o metodă mai bună pentru a izola aceste clustere din sânge fără a le destrăma. Folosind această tehnică, am descoperit mult mai multe grupuri de celule tumorale decât s-a raportat anterior”, a completat prof. Juncker.
Tehnologia se bazează pe o membrană de microfiltru ultra-subţire, de aproximativ o cincime din grosimea unui fir de păr uman, cu pori minusculi care captează celulele canceroase şi grupurile mari pe care acestea le formează, permiţând diferenţierea lor de celulele mai mici din sânge.
Noi posibilităţi de tratament
În următoarea fază a cercetării, echipa va aplica noua metodă ca instrument de diagnostic pentru detectarea grupurilor de celule circulante din sânge în cazul cancerului colorectal metastazat la ficat, una dintre formele bolii cel mai greu de tratat.
Clusterele CTC ar putea contribui la clasificarea pacienţilor în categorii de risc redus şi crescut, permitând astfel adaptarea tratamentului în funcţie de particularităţile fiecărui pacient.
Descoperirea cercetătorilor ar putea, de asemenea, deschide noi direcţii în monitorizarea răspunsului la tratament prin urmărirea acestor grupuri mai mari de celule canceroase metastatice, şi în dezvoltarea de noi strategii terapeutice.
„Dacă aceste grupuri de celule sunt factori cheie ai răspândirii cancerului, atunci fragmentarea lor ar putea contribui la stoparea metastazelor”, notează autorii în studiul publicat în revista Communications Medicine.
Studiul a fost finanţat de Institutele Canadiene de Cercetare în Sănătate, Consiliul Naţional pentru Ştiinţă şi Inginerie al Canadei şi Fondul de Cercetare din Québec.
Foto: Celule tumorale metastatice care circulă în fluxul sanguin prezentate aici sub formă de perechi de celule (clustere), grupuri mari cu zeci de celule şi grupuri masive cu peste o sută de celule. Credit David Juncker, Universitatea McGill, Canada, 5 mai 2025.