Ar putea fi vindecat complet un cancer cerebral considerat incurabil până acum? O reuşită medicală impresionantă deschide un nou capitol în lupta împotriva glioblastomului, una dintre cele mai agresive şi letale forme de cancer al creierului. Cazul unui bărbat britanic care a răspuns spectaculos la o terapie experimentală aduce speranţă reală pacienţilor diagnosticaţi şi specialiştilor în oncologie.
Un britanic diagnosticat cu cea mai letală formă de cancer cerebral nu mai prezintă semne ale bolii la peste doi ani după ce a urmat un tratament experimental cu un medicament imunoterapic în cadrul unui studiu clinic unic la nivel mondial.
Speranţa de viaţă pentru majoritatea persoanelor diagnosticate cu glioblastom este de 12–18 luni.
Britanicul, în vârstă de 43 de ani, a fost diagnosticat cu glioblastom în octombrie 2022. La doi ani şi opt luni de la tratament, analizele imagistice nu mai indică prezenţa tumorii şi nu există dovezi de recidivă.
Ca urmare a succesului înregistrat, Sistemul Naţional de Sănătate (NHS) din Marea Britanie va recruta alte 16 persoane în următoarele 18 luni pentru a iniţia un nou studiu bazat pe această imunoterapie experimentală.
Studiul, coordonat de Spitalul Universitar din Londra (UCLH), urmează unui alt program similar care a fost oprit din cauza lipsei de participanţi.
„Este extrem de neobişnuit să ai o scanare complet curată în caz de glioblastom, mai ales în condiţiile în care pacientul nu a mai făcut intervenţia chirurgicală planificată pentru îndepărtarea tumorii vizibile iniţial. Sperăm ca imunoterapia şi tratamentele ulterioare pe care le-a primit să ţină în continuare tumora sub control, aşa cum s-a întâmplat până acum, ceea ce este o veste extraordinară”, a declarat dr. Paul Mulholland, oncologul care l-a tratat pe bărbat, citat într-un comunicat al NHS.
Britanicul s-a căsătorit la două luni după tratament, iar în aprilie el şi soţia sa au devenit părinţii unei fetiţe.
„Diagnosticul a fost o experienţă profund traumatizantă. Ben a trecut de la o stare aparent sănătoasă la a avea numai câteva luni de trăit. Dacă nu l-am fi cunoscut pe dr. Mulholland, probabil nu am mai fi avut nicio speranţă. Simţim că am avut noroc într-o situaţie devastatoare”, a declarat soţia bărbatului.
Dr. Mulholland a pus bazele noului studiu în memoria baronesei Margaret McDonagh, fosta secretară generală a Partidului Laburist în perioada Tony Blair, care a decedat din cauza acestei boli în 2023. Împreună cu sora acesteia, şi ea membră a parlamentului britanic, cei doi au iniţiat o campanie de strângere de fonduri şi au reuşit să adune peste un milion de lire pentru a acoperi costurile studiului.
„Sora mea iubită, Margaret, a fost profund revoltată să descopere că în tratarea cancerului cerebral nu s-au făcut progrese semnificative timp de decenii. Această luptă a devenit ultima ei campanie, iar eu o continui în amintirea ei”, a adăugat Dame Siobhain McDonagh.
Dr. Mulholland a mai precizat că scopul este „găsirea unui tratament pentru glioblastom”. „Punem în aplicare tot ce am învăţat din studiile anterioare în acest nou program de cercetare şi deja planificăm următoarele faze”, a precizat medicul.
Organizaţia The National Brain Appeal finanţează în prezent cercetarea care sprijină munca dr. Mulholland. Noul studiu va include pacienţi diagnosticaţi cu glioblastom, cărora li se va administra imunoterapie cu ipilimumab, un medicament care activează sistemul imunitar să lupte împotriva cancerului înainte de începerea tratamentului standard.
Tratamentul va fi administrat în cadrul Centrului de cercetare clinică a spitalului naţional de neurologie şi neurochirurgie al UCLH.
Foto: Britanicul Ben Trotman nu mai prezintă semne de glioblastom la peste doi ani de la tratament. Aici, alături de soţia sa Emily şi fetiţa lor, Mabel. Credit: Marie Mangan / UCLH, iulie 2025.