Sunt scenarii pesimiste privind pandemia de coronavirus, dar şi scenarii ceva mai optimiste. Depinde pe cine ascultăm, la cine ne uităm şi cu cine ne comparăm. Chiar şi în rândul liderilor români de opinie din domeniul sănătăţii sunt păreri diferite. Un lucru este cert, trebuie să luptăm cu pandemia cât de mult putem, să fim uniţi, să ne păstrăm calmul şi să respectăm toate recomandările care ni se fac de către autorităţi. Doi medici români vorbesc deschis despre felul în care putem învinge Covid-19: dr. Sanda Maria Creţoiu, cadru didactic la UMF Carol Davila şi preşedintele asociaţiei PAN (Physician Association for Nutrition) şi dr. Gabriel Diaconu, medic psihiatru, director medical la MindCare.
Dr. Sanda Maria Creţoiu face apel la luciditate şi calm, îndemându-şi prietenii să lucreze împreuna pentru a învinge pandemia.
,, Traversăm o perioadă dificilă în care ştirile venite pe toate canalele de informare ne copleşesc! Pentru a putea face faţă acestei situaţii consider că este necesar să cunoaştem cât mai multe despre acest duşman invizibil. Din experienţele ţărilor vecine, putem spune că intenţia de a nu produce panică şi de a minimiza gravitatea situaţiei este cea care a condus la consecinţele letale pe care le observăm astăzi. Cetăţenii trebuie informaţi cât mai corect şi rapid pentru a înţelege că autoizolarea şi distanţarea socială sunt singurele soluţii în acest moment de grea încercare. Ei nu vor accepta restricţiile dacă nu li se dezvăluie adevărul. Iar adevărul este destul de sumbru. Oricare sistem de sănătate din lume nu poate face faţă nevoilor unui număr mare de pacienţi critici simultan”, a precizat medicul pe pagina sa de facebook.
Dr. Sanda Creţoiu vorbeşte de Italia, care, deşi are un sistem de sănătate foarte apreciat şi are 3,2 paturi de spital la 1.000 de persoane (comparativ cu 2,8 în Statele Unite), a fost depăşită de criza Covid-19. Dezastrul se vede în cifrele zilnice. Numărul morţilor in Italia a devenit record mondial, depăşind China, care s-a confruntat cu aceaaşi epidemie.
,,Vedem că negarea este mortală. Panica face ca pregătirea bună să nu fie întotdeauna valorificată la maxim, aşa că să ne menţinem calmul. Mai bine luăm măsuri excesive de prevenire decât să regretăm că am bagatelizat modul de răspândire al acestei pandemii”, a scris dr. Sanda Creţoiu.
Legat de panică, anxietate şi depresie, care vin la pachet cu răspândirea coronavirusului în lume, dr. Gabriel Diaconu, medic psihiatru şi director medical la MindCare a declarat că,, Este o fatalitate, şi sunt oripilat, că nimeni nu a propus până acum ghiduri de tratament al anxietăţii, panicii, dar şi depresiei/ şocului post-traumatic al pacientului cu SARS-Cov2. Într-un colţ, mititel, pe protocolul de tratament scrie: pentru anxietate, la nevoie, uzuale. Ştiu că voi fi sunat de colegi de-ai mei în situaţii cu pacient agitat, confuz, agresiv (apropos de situaţia de la Babeş). Tot ce pot să fac e să mă educ la fel ca şi ei, să citesc tot ce pot citi despre medicaţia folosită în Covid-19, despre mecanismul de evoluţie al bolii, despre cum acţionează patogenul, şi care sunt porţile de-a ne lupta cu el (inclusiv în ce priveşte acţiunea asupra sistemului nervos central, rară dar potenţial periculoasă)”.
Chiar dacă momentam nu există protocoale terapeutice stabilite ferm, iar medicii merg pe experienţa lor clinică, pe experienţa colegilor din ţări, lupta împotriva COVID-19 nu este pierdută. Dr. Sanda Creţoiu îi îndeamnă pe români să stea izolaţi, să înţeleagă că situaţia actuală nu este una obişnuită şi că trebuie să se protejeze pe ei şi pe cei dragi.
,,Nu trebuie să expunem nici personalul medical prin prezentări la camera de gardă pentru fel de fel de acuze minore. Respectaţi ofiţerii de triaj, ei sunt susţinuţi de o echipă cu expertiză în asistenţă medicală şi terapie respiratorie, care cu siguranţă vor lua cele mai bune decizii de alocare a resurselor şi le vor comunica pacientului şi familiei.De aceea este bine să urmăm îndemnurile OMS. Nu presupuneţi că comunitatea dvs. nu va fi afectată. Pregătiţi-vă ca şi cum va fi! Nu presupuneţi că nu veţi fi infectat. Pregătiţi-vă ca şi cum veţi fi!”, a scris dr. Sanda Creţoiu.
Vor veni momente grele, o ştiu toţi specialiştii din sistemul sanitar, unii o spun în şoaptă, alţii cu voce tare. La un moment dat, sistemul medical românesc va fi copleşit de prea mulţi pacienţi cu coronavirus
,,Vom învinge epidemia de Covid-19? Nu. Dar în această luptă pe care o ştim că o ducem în pierdere, fiecare viaţă contează şi fiecare informaţie contează. Niciodată, în istoria umanităţii, informaţia n-a circulat atât de repede privind tratamentul unei boli oarecare. Niciodată comunitatea medicală, oamenii de ştiinţă, geneticienii, virusologii, chimiştii, biologii, sistemele sanitare în general şi spitalele în particular, nu s-au organizat la asemenea nivel de interactivitate. E un sfârşit de eră. Ca om, resimt zilnic momente de teroare, pentru că nu ştiu ce vine după. Ca medic, mă simt privilegiat că îmi practic meseria în astfel de vremuri, fie ele blestemate ori ba. Pentru că ştiu că, indiferent de specialitate, s-a activat în noi acel demon al cunoaşterii, dar şi sentimentul că în faţa morţii nu te predai, nu înainte să-ţi fi jucat cartea, ca doctor, tu şi cu pacientul tău”,a postat pe facebook Gabriel Diaconu, medic psihiatru Medical director la MindCare.
Tu ce crezi, putem învinge pandemia de coronavirus? Dacă activezi în domeniul medical/farmaceutic şi vrei să ne trimiţi opinia ta, o aşteptăm pe adresa redacţiei sau pe facebook. Părerea ta contează pentru noi!