Un test de sânge care poate depista boala Alzheimer, autorizat în SUA

Un test de sânge care poate depista boala Alzheimer, autorizat în SUA

Autoritatea de reglementare în domeniul medicamentelor din Statele Unite a aprobat primul test de sânge destinat diagnosticării bolii Alzheimer. În prezent, metodele tradiţionale de diagnostic sunt adesea costisitoare sau inconfortabile. Potenţialul unui test de diagnostic bazat pe analize de sânge reprezintă un progres semnificativ faţă de metodele actuale care se bazează pe proceduri mai invazive, cum ar fi puncţia lombară, care poate fi dureroasă şi cauza infecţii. Noul test ar putea îmbunătăţi modul în care este depistată această boală neurodegenerativă devastatoare, deschizând noi perspective pentru medici, neurologi şi specialişti în sănătate mintală şi oferind o alternativă rapidă şi accesibilă la metodele existente, care sunt deseori invazive sau costisitoare.

Boala Alzheimer, cea mai frecventă formă de demenţă, este o tulburare neurodegenerativă progresivă care afectează peste 50 de milioane de oameni în întreaga lume.

În Europa, şapte milioane de persoane trăiesc cu boala care afectează grav creierul, iar această cifră este de aşteptat să se dubleze până în 2050, potrivit organizaţiei Alzheimer’s Europe.

Administraţia pentru Alimente şi Medicamente (FDA) din Statele Unite a aprobat vineri noul test de sânge, dezvoltat de compania japoneză Fujirebio Diagnostics, pentru diagnosticarea bolii Alzheimer. Este primul dispozitiv de acest tip care poate detecta această afecţiune degenerativă a creierului. 

Alte opţiuni pentru depistarea bolii Alzheimer includ proceduri precum puncţia lombară, o metodă invazivă ce presupune recoltarea lichidului cefalorahidian, sau tomografia cu emisie de pozitroni (PET), o investigaţie costisitoare, care adesea nu este decontată de asigurările de sănătate.

Această afecţiune cerebrală, cunoscută pentru distrugerea lentă a memoriei şi a capacităţilor de gândire şi, în cele din urmă, a abilităţii de a îndeplini cele mai simple sarcini, este o boală progresivă, ceea ce înseamnă că se agravează în timp. 

„Boala Alzheimer afectează prea mulţi oameni, mai mulţi decât cancerul de sân şi cancerul de prostată la un loc”, a declarat reprezentantul FDA, dr. Martin A. Makary, citat într-un comunicat al agenţiei americane. 

„Ştiind că 10% dintre persoanele de 65 de ani şi peste suferă de Alzheimer, iar până în 2050 acest număr este de aşteptat să se dubleze, sperăm că produse medicale noi, precum acesta, vor ajuta pacienţii”, a completat oficialul.

La majoritatea pacienţilor cu boala Alzheimer, simptomele clinice apar mai târziu în viaţă.

Plăcile de amiloid din creierul pacientului reprezintă un semn distinctiv al bolii Alzheimer.  Deşi aceste plăci pot apărea şi în alte boli, capacitatea de a detecta prezenţa lor, împreună cu alte evaluări, îi ajută pe medici să determine cauza probabilă a simptomelor pacienţilor.

Aceste plăci pot fi detectate şi vizualizate prin intermediul tomografiei cu emisie de pozitroni (PET) pentru amiloid, scanări ale creierului care pot identifica boala cu ani înainte de apariţia simptomelor clinice, sprijinind astfel diagnosticarea bolii Alzheimer. Cu toate acestea, scanările PET sunt o opţiune costisitoare, consumatoare de timp şi expun pacientul la radiaţii.

Noul test, denumit Lumipulse, analizează două proteine (markeri proteici), pTau217 şi β-amiloid 1-42, prezente în plasma umană, o componentă a sângelui, şi calculează raportul numeric dintre nivelurile acestora pentru a identifica semne ale plăcilor de amiloid beta în creier, un indicator cunoscut al bolii.

Acest raport este corelat cu prezenţa sau absenţa plăcilor de amiloid în creierul pacientului, reducând, astfel, necesitatea unei scanări PET.

Teste similare, avizate de FDA, inclusiv unul dezvoltat de aceeaşi companie, sunt utilizate cu probe de lichid cefalorahidian (LCR), care sunt recoltate printr-o puncţie lombară invazivă, cunoscută şi sub denumirea de punctie spinală.

Noul test necesită doar o simplă recoltare de sânge, fiind mult mai puţin invaziv şi mai uşor de accesat pentru pacienţi.

Conform unui studiu realizat de cercetători de la Facultatea de Medicină a Universităţii Washington, testele Lumipulse şi PrecivityAD2, dezvoltat de C2N Diagnostics, s-au dovedit a fi cele mai performante în comparaţie cu alte patru teste comerciale de sânge pentru Alzheimer.

Compania Biogen a încheiat un parteneriat cu Fujirebio, iar Eisai colaborează cu C2N pentru a avansa clinic şi a comercializa teste de sânge care pot detecta riscul de Alzheimer.

Aceste teste de sânge ar putea accelera procesul de diagnosticare a bolii şi ar putea facilita accesul unui număr mai mare de persoane la tratamente.

viewscnt