Insulina este un hormon care scade nivelul de glucoză din sânge. Singurele celule care produc insulină sunt celulele beta pancreatice (celulele β), iar scăderea acestor celule este o cauză majoră a diabetului. Deşi terapiile care vizează creşterea numărului de celule β pancreatice sunt aşteptate cu nerăbdare, până în prezent nu a fost dezvoltată o strategie care să crească numărul de celule β.
Într-o evoluţie promiţătoare, un grup de cercetare a dezvăluit că stimularea nervilor vagi autonomi conectaţi la pancreas poate îmbunătăţi funcţia şi, de asemenea, creşte numărul de celule β pancreatice la şoareci.
Grupul, care a fost condus de profesori de la Şcoala de Medicină a Universităţii Tohoku, din Japonia, şi-a publicat recent descoperirile în revista ştiinţifică internaţională Nature Biomedical Engineering.
Folosind optogenetica, echipa a dezvoltat pentru prima dată un mijloc de a stimula individual la şoareci nervul vag care duce la pancreas.
„Această metodă inedită a dus la o creştere marcantă a cantităţii de insulină din sânge atunci când s-a administrat zahăr, ceea ce indică o îmbunătăţire a funcţiei celulelor β" au scris cercetătorii.
Stimularea suplimentară a acestui nerv timp de două săptămâni a dublat numărul iniţial de celule β.
Stimularea nervilor vagali pancreatici a activat celulele β atât din punct de vedere calitativ, cât şi cantitativ, spun autorii.
Atunci când echipa a aplicat această metodă la un model de şoarece de diabet cu deficit de insulină, regenerarea celulelor β pancreatice a ameliorat diabetul la aceste animale.
Este primul tratament de succes împotriva diabetului la şoareci prin stimularea nervilor vagi conectaţi la pancreas.
Echipa speră ca recentele realizări să ducă la dezvoltarea de noi strategii şi metode de prevenire a diabetului.
Cercetătorii japonezi se aşteptă ca studiul să avanseze înţelegerea mecanismelor care reglează funcţia şi numărul de celule β pancreatice, precum şi cauzele diabetului.