Gena care protejează de forme severe de Covid-19

Gena care protejează de forme severe de Covid-19

O genă care protejează de forme severe de Covid-19 a fost identificată de o echipă de cercetători britanici. Este prima cercetare care aduce argumente că unii oameni beneficiază de o protecţie genetică în faţa infecţiei cu virusul SARS-CoV-2. 

Echipa de cercetători de la Universitatea din Newcastle, Marea Britanie, a descoperit că gena numită HLA-DRB1*04:01 este prezentă de 3 ori mai frecvent la persoanele care au dezvoltat forme asimptomatice de Covid-19 după ce au fost infectaţi cu SARS-CoV-2 comparativ cu persoanele infectate care au dezvoltat forme severe de boală, arată studiul, prezentat recent în publicaţia "HLA".

Cercetătorii au analizat două grupuri de pacienţi - primul cu 69 de persoane testate pozitiv pentru SARS-CoV-2, dar care nu au dezvoltat simptome de Covid-19 (asimptomatici), şi un grup cu 49 de pacienţi fără comorbidităţi care au dezvoltat forme severe de Covid-19.

Echipa de cercetători a utilizat metode de ultimă generaţie de secvenţiere genetică pentru a analiza genele HLA (antigenul leucocitar uman) ale pacienţilor, care se află pe cromozomul 6.

Genele HLA sunt versiunile umane ale genelor MHC, care se găsesc la majoritatea vertebratelor, şi sunt legate de funcţia sistemului imunitar, codificând proteinele aflate pe suprafaţa celulelor prezentatoare de antigen.

Dintre ele, gena HLA-DRB1*04:01 variază la oameni în funcţie de latitudine şi longitudine, fiind mai frecventă la locuitorii din anumite zone din Europa. Aceştia au şanse mai mari de a dezvolta forme asimptomatice de Covid-19, dar pot transmite infecţia persoanelor din grupurile mai vulnerabile.

În urma analizei, cercetătorii au descoperit o asociere puternică între prezenţa genei HLA-DRB1*04:01 şi formele asimptomatice de Covid-19.

"Este o descoperire importantă, pentru că poate explica de ce unele persoane se infectează cu SARS-CoV-2, dar nu se îmbolnăvesc. Ne poate duce la dezvoltarea unui test genetic care să ne indice persoanele care trebuie să aibă prioritate la vaccinare în viitor", a declarat dr. Carlos Echevarria, coautor al studiului şi cercetător la Universitatea din Newcastle, citat de sciencedaily.com.

Potrivit cercetătorilor, genele HLA se dezvoltă în mai multe generaţii ca reacţie la patogeni care afectează anumite populaţii.

De asemenea, unele gene HLA reacţionează la vitamina D - ceea ce înseamnă că un nivel scăzut de vitamina D, ca urmare a expunerii mai slabe la soare (precum în nordul Europei) ar putea fi un factor de risc pentru forme severe de Covid-19.

Cercetătorii intenţionează să realizeze studii supplimentare în legătură cu interacţiunile dintre mediu, genetică şi riscul de boală.

viewscnt