Patru femei care au născut prin cezariană au fost supuse în acelaşi timp unei intervenţii chirurgicale pentru a li se reduce riscul de cancer ovarian, în ceea ce medicii din Marea Britanie spun că reprezintă o premieră.
Operaţiile de pionierat au fost efectuate la un spital din Londra şi, potrivit echipei medicale, au decurs bine.
Dublă procedură a durat aproximativ o oră pentru a fi finalizată de către chirurgi.
Experţii spun că nu este o decizie care să fie luată cu uşurinţă, deoarece îndepărtarea ovarelor duce la menopauză precoce.
Efectuarea operaţiei în momentul naşterii prin cezariană riscă, de asemenea, o pierdere mai mare de sânge, din cauza schimbărilor fizice care au loc în timpul sarcinii.
Totuşi, în acest fel se poate evita o aşteptare anevoioasă pentru operaţia standard de reducere a riscului de cancer pentru îndepărtarea trompelor uterine şi a ovarelor, care este, de obicei, o procedură de sine stătătoare.
Profesorul Adam Rosenthal, care a efectuat procedura la Spitalul universitar College London, a declarat că acest tip de operaţie simultană nu a mai fost raportată până acum într-o revistă medicală.
Rezultatele au fost publicate pe 2 noiembrie, în cea mai recentă ediţie a revistei Obstetrics and Gynecology.
Explicând ce presupune această procedură, profesorul Rosenthal a precizat că se ridică partea superioară a uterului din abdomen pentru a scoate trompele şi ovarele din raza inciziei abdominale, astfel încât să fie uşor accesibile.
„Singura problemă reală este că vasele de sânge devin mult mai mari în timpul sarcinii, astfel încât trebuie să se acorde o atenţie sporită pentru a evita deteriorarea lor. Le ligaturăm sau le cauterizăm cu mare atenţie", a declarat chirurgul pentru BBC.
O femeie care moşteneşte o variantă a genei BRCA1 sau BRCA2 are un risc crescut de a dezvolta cancer de sân şi ovarian pe parcursul vieţii.
Nu este inevitabil ca ea să facă cancer, dar şansele sunt mai mari decât media, a precizat chirurgul.
Statisticile arată că:
- din 100 de femei din populaţia generală, două vor dezvolta cancer ovarian înainte de vârsta de 80 de ani;
- din 100 de femei cu o variantă BRCA2, între 11 şi 25 vor face cancer ovarian până la vârsta de 80 de ani;
- cu o variantă BRCA1, între 36 şi 53 din 100 vor face cancer ovarian până la 80 de ani;
Există o şansă de unu la doi, sau 50-50, ca acestea să transmită varianta fiecăruia dintre copiii săi.
„Aceste studii de caz spun o poveste puternică despre ceea ce poate oferi chirurgia preventivă femeilor cu risc ridicat de cancer ovarian", a declarat Athena Lamnisos, de la organizaţia de caritate The Eve Appeal din Regatul Unit, care se ocupă de sensibilizarea publicului cu privire la cancerele feminine.