Studiu: Care sunt principalii factori de risc ce pot duce la deces în cazul infecţiei cu coronavirus

Studiu: Care sunt principalii factori de risc ce pot duce la deces în cazul infecţiei cu coronavirus

Un studiu realizat de o echipă ce cercetători chinezi realizează, pentru prima dată, un tablou al factorilor de risc ce pot duce la deces în cazul infecţiei cu noul coronavirus.

Noul studiu a inclus 191 de pacienţi adulţi cu Covid-19 – din care două treimi în stare critică sau severă - internaţi la două spitale din Wuhan după 29 decembrie 2019 şi a fost prezentat săptămâna aceasta în publicaţia The Lancet.

Autorii studiului arată că vârsta înaintată, apariţia unor simptome de septicemie şi existenţa unor tulburări de coagualare a sângelui la internare sunt factori de risc asociaţi cu un risc mai mare de deces din cauza Covid-19.

În mod specific, o vârstă înaintată, un scor înalt la sistemul de evaluare a eşecului de organe secvenţial (SOFA) în cazul septicemiei şi un nivel al D-dimerilor (marker sensibil pentru coagularea intravasculară diseminată) mai mare de 1 μg/L reprezintă factori ce îi pot ajuta pe medici să îi identifice repede pe pacienţii cu cel mai mare risc de deces.

Dintre cele 191 de cazuri de persoane infectate cu coronavirus, 137 s-au vindecat, în timp ce 54 au decedat în spital.

Autorii prezintă şi date privind excreţia virală, care arată că aceasta a avut o durată medie de 20 de zile la supravieţuitori (fiind cuprinsă între 8 şi 37 de zile). La toate persoanele decedate, virusul a fost prezent până la momentul morţii, arată studiul.

“Vârsta înaintată, semne de septicemie la internare, boli cronice precum hipertensiunea şi diabetul şi folosirea pentru o perioadă mai lungă a ventilaţiei mecanice sunt factori importanţi pentru moartea acestor pacienţi”, a declarat dr. Zhibo Liu de la Spitalul Jinyintan, coautor al studiului, citat de sciecedaily.com.

“Şansele mai slabe ale persoanelor în vârstă pot fi cauzate parţial de slăbirea asociată vârstei a sistemului imun şi de inflamaţii crescute, ceea ce stimulează replicarea virală şi un răspuns mai prelungit la aceste inflamaţii, provocând deteriorări mai grave la nivelul inimii, creierului şi altor organe”, a completat el.

Studiul oferă şi informaţii legate de progresia Covid-19. Astfel, durata mediană a febrei a fost de 12 zile la cei care s-au vindecat, însă tusea durează mai mult – 45% dintre supravieţuitori tuşeau încă la externare.

viewscnt