Un studiu leagă direct nivelurile ridicate de insulină de cancerul pancreatic

Un studiu leagă direct nivelurile ridicate de insulină de cancerul pancreatic

Un nou studiu realizat de cercetătorii de la facultatea de medicină a Universităţii din Columbia Britanică (Canada) relevă o legătură directă între nivelurile ridicate de insulină, frecvente în rândul pacienţilor cu obezitate şi diabet zaharat de tip 2, şi cancerul pancreatic.

Studiul, publicat marţi, în revista Cell Metabolism, oferă prima explicaţie detaliată a motivului pentru care persoanele cu obezitate şi diabet zaharat de tip 2 prezintă un risc crescut de cancer pancreatic.

Cercetarea demonstrează că nivelurile excesive de insulină suprastimulează celulele acinare pancreatice, care produc sucuri digestive. Această suprastimulare duce la o inflamaţie care transformă aceste celule în celule precanceroase.

„În paralel cu creşterea rapidă atât a obezităţii, cât şi a diabetului de tip 2, asistăm la o creştere alarmantă a ratelor de cancer pancreatic", a declarat coautorul principal, dr. James Johnson, profesor în cadrul departamentului de ştiinţe celulare şi fiziologice şi director interimar al Institutului de Ştiinţe ale Vieţii de la UBC.

„Aceste descoperiri ne ajută să înţelegem cum se întâmplă acest lucru şi evidenţiază importanţa menţinerii nivelului de insulină într-un interval sănătos, ceea ce se poate realiza prin dietă, exerciţii fizice şi, în unele cazuri, medicamente", a precizat el.

Studiul s-a axat pe adenocarcinomul ductal pancreatic (PDAC), cel mai răspândit cancer pancreatic şi unul extrem de agresiv, cu o rată de supravieţuire la cinci ani de mai puţin de 10%.

Incidenţa cancerului pancreatic este în creştere. Până în 2030, se preconizează că PDAC va deveni a doua cauză principală a deceselor cauzate de cancer.

În timp ce obezitatea şi diabetul zaharat de tip 2 au fost stabilite anterior ca factori de risc pentru cancerul pancreatic, mecanismele exacte prin care se producea acest lucru au rămas neclare.

Acest nou studiu clarifică rolului insulinei şi al receptorilor săi în acest proces.

Echipa a descoperit că hiperinsulinemia contribuie în mod direct la iniţierea cancerului pancreatic prin intermediul receptorilor de insulină din celulele acinare, a declarat dr. Anni Zhang, primul autor al studiului, care a absolvit recent doctoratul la UBC.

Mecanismul implică o producţie crescută de enzime digestive, ceea ce duce la o inflamaţie pancreatică crescută, explică cercetătorul.

În timp ce insulina este recunoscută pe scară largă pentru rolul său în reglarea nivelului de zahăr din sânge, studiul subliniază importanţa sa în celulele acinare pancreatice.

Constatările studiului arată că insulina sprijină funcţia fiziologică a acestor celule în producerea de enzime digestive care descompun alimentele bogate în grăsimi, dar la niveluri ridicate, acţiunea sa sporită poate favoriza, fără să vrea, inflamaţia pancreatică şi dezvoltarea de celule precanceroase.

Descoperirile ar putea deschide calea pentru noi strategii de prevenire a cancerului şi chiar pentru abordări terapeutice care vizează receptorii de insulină din celulele acinare.

„Sperăm că această lucrare va schimba practica clinică şi va contribui la avansarea intervenţiilor legate de stilul de viaţă care pot reduce riscul de cancer pancreatic în populaţia generală", a declarat coautorul principal, dr. Janel Kopp, profesor asistent în cadrul departamentului de ştiinţe celulare şi fiziologice de la UBC.

„Această cercetare ar putea, de asemenea, să deschidă calea pentru terapii ţintite care modulează receptorii de insulină pentru a preveni sau încetini progresia cancerului pancreatic", a specificat cercetătorul canadian.

În colaborare cu cercetătorii de la BC Cancer şi Pancreas Center BC, echipa a iniţiat un studiu clinic pentru a ajuta pacienţii diagnosticaţi cu PDAC să îşi controleze nivelul de zahăr din sânge şi de insulină circulantă cu ajutorul unui endocrinolog.

Cercetătorii spun că descoperirile ar putea avea implicaţii şi pentru alte tipuri de cancer asociate cu obezitatea şi diabetul zaharat de tip 2, unde nivelurile ridicate de insulină pot juca, de asemenea, un rol contributiv în iniţierea bolii.

„Colegii din Toronto au arătat legături similare între insulină şi cancerul de sân", a declarat dr. Johnson.

În viitor, echipa îşi propune să determine dacă şi cum ar putea contribui excesul de insulină la alte tipuri de cancere determinate de obezitate şi diabet.

viewscnt