Oamenii de ştiinţă dezvăluie beneficiile şi riscurile noilor medicamente pentru pierderea în greutate

Oamenii de ştiinţă dezvăluie beneficiile şi riscurile noilor medicamente pentru pierderea în greutate

Noile medicamente pentru pierderea în greutate sunt asociate, printre altele, cu un risc mai scăzut de dependenţă, schizofrenie şi demenţă.

În timp ce medicamentele pentru pierderea în greutate au fost asociate cu un risc mai scăzut de anumite afecţiuni, acestea au fost, de asemenea, asociate cu unele rezultate negative pentru sănătate.

Noile medicamente pentru pierderea în greutate pot ajuta la tratarea unor afecţiuni diferite precum dependenţa, coagularea sângelui şi demenţa - dar ele vin şi cu riscuri care ar putea da de gândit unor pacienţi, a constatat un nou studiu de referinţă.

Analiza a utilizat date de la mai mult de două milioane de pacienţi cu diabet zaharat din Statele Unite, inclusiv aproximativ 216.000 care iau medicamentele GLP-1, pentru a cartografia riscurile şi beneficiile acestora în 175 de rezultate posibile pentru sănătate.

Semaglutida (Wegovy, Ozempic), tirzepatida (Zepbound) şi alte medicamente conexe aparţin unei clase cunoscute sub numele de agonişti ai receptorilor GLP-1, care sunt indicaţi pentru obezitate sau diabet zaharat de tip 2 şi funcţionează prin suprimarea apetitului pentru a ajuta la pierderea în greutate.

Dar medicamentele sunt, de asemenea, legate de un risc mai scăzut de dependenţă de droguri şi alcool , tulburări psihotice cum ar fi schizofrenia, convulsii, probleme de coagulare a sângelui, infecţii, mai multe probleme respiratorii, boli renale cronice şi tulburări neurocognitive, potrivit studiului, care a fost publicat luni în revista Nature Medicine.

Printre beneficii s-ar număra şi o reducere cu 12 % a riscului de boală Alzheimer, pe care autorii studiului o descriu ca fiind un impact mic, dar semnificativ, având în vedere că există tratamente limitate şi nu există un leac pentru demenţă.

„Avem tendinţa de a ne gândi la medicamente ca fiind concepute pentru a face un singur lucru, dar aproape niciodată nu este aşa”, a declarat dr. Ziyad Al-Aly, autorul principal al studiului şi director al centrului de epidemiologie clinică de la un spital pentru veterani din Statele Unite, într-un comunicat.

Medicamentele pentru pierderea în greutate par să ajute în două moduri: în primul rând prin limitarea obezităţii, care este un factor de risc pentru multe alte afecţiuni de sănătate, şi în al doilea rând prin reducerea inflamaţiei, prin afectarea semnalelor de recompensă şi a controlului impulsurilor din creier şi prin îmbunătăţirea fluxului sanguin.

„Cu toate acestea, profilul lor benefic nu este lipsit de riscuri”, a precizat dr. Al-Aly.

Acestea au fost asociate cu un risc mai mare de probleme gastrointestinale, tensiune arterială scăzută, leşin, artrită, pietre la rinichi, un tip de boală renală, şi pancreatită indusă de medicamente.

Creşterea problemelor gastrointestinale a fost bine documentată, iar creşterea tensiunii arteriale scăzute şi a pietrelor la rinichi se datorează probabil faptului că pacienţii care iau GLP-1 ar putea fi „oarecum deshidrataţi” din cauza faptului că nu mănâncă sau beau la fel de mult, a explicat dr. Stephen O'Rahilly, director al Institutului de Ştiinţe Metabolice de la Universitatea din Cambridge.

În general, „studiul oferă asigurări utile cu privire la siguranţa acestei clase de medicamente”, a menţionat dr. O'Rahilly.

Schimbarea opiniilor medicale cu privire la obezitate

Constatările vin pe măsură ce cunoştinţele cu privire la impactul obezităţii asupra sănătăţii evoluează.

Săptămâna trecută, un grup global de experţi a declarat că un indice de masă corporală (IMC) ridicat nu este suficient pentru a diagnostica obezitatea şi că ar trebui să se acorde o mai mare atenţie modului în care greutatea este distribuită şi modului în care afectează funcţionarea organelor.

Dr. Antonio Vidal-Puig, profesor de nutriţie moleculară şi metabolism la Universitatea din Cambridge, a declarat că actualizarea IMC ar putea schimba modul în care cercetătorii se gândesc la cât de bine funcţionează medicamentele împotriva obezităţii.

„Relevanţa tot mai mare a compoziţiei şi distribuţiei corpului face ca accentul pe greutate şi IMC să fie mai puţin relevant”, a precizat Vidal-Puig pentru Euronews Health.

El a avertizat, de asemenea, că oamenii au acces din ce în ce mai mult la aceste medicamente din surse necontrolate, ceea ce ar putea creşte riscurile de efecte secundare adverse.

Medicamente contrafăcute pentru pierderea în greutate circulă în Europa, Statele Unite şi Brazilia, iar unele persoane care au luat versiuni contrafăcute ale medicamentelor au murit sau au ajuns în spital.

Limitări ale cercetării

Noul studiu nu a analizat modul în care doza sau compuşii au afectat rezultatele medicale ale pacienţilor, dar dr. Al-Aly a declarat că echipa sa va analiza acest aspect.

Vor fi necesare mai multe cercetări pentru a verifica unele dintre celelalte concluzii ale studiului.

Dr. Naveed Sattar, profesor de medicină cardiometabolică şi medic consultant onorific la Universitatea din Glasgow, a declarat că rezultatele „nu pot fi considerate nici pe departe definitive”, deoarece provin din cercetări observaţionale, mai degrabă decât din studii clinice randomizate (standardul de aur).

Dr. O'Rahilly a remarcat faptul că, întrucât datele provin de la departamentul american al veteranilor, grupul de pacienţi a fost înclinat spre bărbaţii albi în vârstă, ceea ce ar putea afecta rezultatele.

De asemenea, este nevoie de mai multe cercetări cu pacienţii care au obezitate, dar nu diabet, a adăugat medicul.

În ciuda acestor limitări, specialiştii spus că rezultatele aruncă o lumină nouă asupra obezităţii ca boală.

„Oamenii obişnuiau să creadă că [obezitatea se datorează] unei lipse de voinţă”, a spus dr. Al-Aly. „Este o boală care poate fi tratată foarte eficient cu medicamente, şi mai mult decât atât, tratarea obezităţii şi a sindroamelor metabolice pot avea beneficii mai ample”.

 

viewscnt